Свет

Анкара: Цео свет мрзи Америку, Европа је пион

Запад више нема суверенитет, али покушавају да задрже своје навике. Турска ће изменити историју на предстојећим изборима, поручио је турски министар унутрашњих послова Сулејман Сојлу
Анкара: Цео свет мрзи Америку, Европа је пионGetty © Photo by Chris McGrath/Getty Images

Турски министар унутрашњих послова Сулејман Сојлу изјавио је да цео свет "мрзи Америку", која и даље губи репутацију, а да је Европа "пион држава", наводи турски лист "Ајиднлик".

Сојлу је након терористичког напада у Истанбулу прошле године рекао да Анкара не прихвата саучешће Вашингтона, а касније је позвао америчког амбасадора да "скине прљаве руке са своје земље".

"Не постоји таква ствар као што је Европа. Немојте је преувеличавати у својим главама. Постоји Америка, а Европа је воз у колони Америке. Нема ништа посебно у томе", рекао је Сојлу на састанку са младима у Истанбулу.

Додао је да се "европски лидери стално дискредитују, док становништво стари". 

"Европљани доживљавају тешкоће у економској производњи и наставиће да их доживљавају. Цео свет мрзи Америку, која наставља да губи репутацију, док је Европа амерички пион у Африци. Све афричке државе мрзе оне који их експлоатишу", казао је.

Сојлу је истакао да "Запад више нема суверенитет", али да покушавају да задрже своје навике, као и да Турска мења историју.

"Избори у Турској су ти на којима ће се ова историја потпуно променити. Управо због тога нас притискају и Америка и Европа. Због тога је Кандил (планина у северном Ираку, где се, према Анкари, крију милитанти забрањене Курдистанске радничке партије ПКК) у паници, а ПКК врши притисак. Ово није избор председника Реџепа Тајипа Ердогана, ово је избор будућих генерација Турске, избор потпуне независности Турске", нагласио је.

Подсетимо, председнички и парламентарни избори у Турској заказани су за 14. мај. На коначној листи кандидата нашли су се актуелни шеф државе, 69-годишњи Ердоган као јединствени кандидат Републиканске алијансе, јединствени кандидат из опозиционе Народне алијансе 74-годишњи Кемал Киличдароглу, као и лидер странке Мемлекет, 58-годишњи Мухарем Инце и 55-годишњи кандидат савеза Ата Синан Оган. 

image