Свет

Бивши украјински премијер: Јавни дуг Украјине могао би да порасте на 173 милијарде долара

Иако део западне помоћи долази у облику грантова, већина новца из САД, ЕУ, других земаља и организација су кредити, који ће морати да се плате пре или касније, каже Николај Азаров
Бивши украјински премијер: Јавни дуг Украјине могао би да порасте на 173 милијарде долараwww.globallookpress.com © Carlos LujðN/Keystone Press Agency

Обим јавног дуга Украјине до краја године може да порасте на рекордних 173 милијарде долара, изјавио је премијер Украјине у време владавине свргнутог председника Виктора Јануковича, Николај Азаров.

"Укупан износ јавног дуга до краја године могао би да достигне рекордних 6,4 билиона гривни, односно 173 милијарде долара. Иако део западне помоћи долази у облику грантова, већина новца из САД, ЕУ, других земаља и организација су управо кредити. Они ће морати да се плате пре или касније", поручио је Азаров.

Он је напоменуо да је државни буџет формиран на основу западне помоћи, што омогућава разматрање дуга од 120 одсто БДП-а. Истовремено, како Азаров сугерише, ако се узму у обзир "само украјински приходи", удео дуга ће порасти на 300 одсто.

Бивши премијер је напоменуо да су кредитори Кијеву одобрили одлагање плаћања до 2027. године, али да то "уопште не значи да дугови неће морати да се плаћају". 

Са растом дугова, наводи Азаров, ће се повећати и трошкови његовог сервисирања, а само ове године ће се удвостручити.

Подсетимо, раније је Министарство финансија Украјине саопштило да је почетком марта јавни дуг износио око 116 милијарди долара.

Премијер Украјине Денис Шмихал раније је рекао да Кијев рачуна на вишегодишњи програм подршке ММФ-а у износу већем од 15 милијарди долара. Заузврат, шеф Народне банке Украјине Андреј Пишни проценио је помоћ међународних партнера и ММФ-а ове године на 38 милијарди долара, што ће омогућити властима да покрију дефицит државног буџета.

Како је навео шеф украјинског трезора Сергеј Марченко, месечни дефицит је око пет милијарди долара, док се две трећине буџета добија из иностраних зајмова и грантова, док три четвртине буџетске потрошње отпада на војне потребе.

image
VV inauguration
banner