Свет

Бивши украјински премијер: Порошенко је нитков, чим су Американци одобрили, почело је уништавање УПЦ

Украјинске власти нису само ратни злочинци, они су издајице своје земље, јер су задирали у веру, религију, каже Николај Азаров
Бивши украјински премијер: Порошенко је нитков, чим су Американци одобрили, почело је уништавање УПЦGetty © Photo by Roman Pilipey/Getty Images

Од 2014. године украјинске власти су канонској Украјинској православној цркви (УПЦ) одузеле више од 600 цркава, док је више од 100 спаљено и уништено, изјавио је бивши премијер Украјине у време владавине свргнутог председника Виктора Јануковича, Николај Азаров.

"Од 2014. године УПЦ је одузето више од 600 цркава, док је више од 100 спаљено и уништено. Можете ли само да замислите све ово, свештенике бију, убијају, затварају, застрашују, породице су застрашене", рекао је Азаров за белоруску новинску агенцију "Белта".

Према његовим речима, све је почело доласком на власт Петра Порошенка, који "нема ни, части ни савести".

"Порошенко је нитков. Чим су Американци дали одобрење, почело је уништавање УПЦ. Порошенко је дао команду својим штићеницима – углавном радикалима и бандеровцима: УПЦ мора да се споји са расколницима ПЦУ. Али канони православља су непоколебљиви, а УПЦ није могла једноставно да се споји са ПЦУ. И тада је почео прогон који је био најстрашније природе и за који свет није знао", нагласио је бивши украјински премијер.

Он сматра да би се "исто десило и у Белорусији да се десио државни удар, попут Мајдана".

Како је Азаров навео, када је на власт у Украјини дошао Владимир Зеленски, особа која уопште нема никакве везе са вером, савешћу или моралом, апсолутно неморална фигура, прогон УПЦ је настављен новим сила.

"Украјинске власти нису само ратни злочинци, они су издајице своје земље, јер су задирали у веру, религију", рекао је бивши премијер и додао да актуелне власти у Украјини крше све законске законе, пошто ни Служба безбедности Украјине (СБУ) ни регионалне власти немају право да се мешају у активности цркве.

Подсетимо, прогон канонске УПЦ великих размера почео је 2019. године када је тадашњи председник Украјине Петар Порошенко од цариградског патријарха Вартоломеја примио томос о аутокефалности Православне цркве Украјине, који су створили расколници.

Позивајући се на повезаност УПЦ са Русијом, власти у различитим регионима Украјине одлучиле су да забране њено деловање, а парламенту земље је поднет предлог закона о њеној стварној забрани у Украјини. Неким представницима свештенства УПЦ власти су увеле санкције. СБУ почела је да отвара кривичне поступке против свештенства, да спроводи "контраобавештајне мере" – претресе епископа и свештеника, у црквама и манастирима, у потрази за доказима о "антиукрајинским активностима".

 

image