Свет

Бивши украјински премијер: Обраћање Зеленског поводом Васкрса је провокација

Владимир Зеленски обраћањем из Кијевско-печерске лавре цепа украјинско друштво, јер у Украјини има доста присталица канонске УПЦ, поручио је Николај Азаров
Бивши украјински премијер: Обраћање Зеленског поводом Васкрса је провокацијаGetty © Photo by Roman Pilipey/Getty Images

Обраћање председника Украјине Владимира Зеленског, поводом Васкрса из Кијевско-печерске лавре, је провокација и цепа друштво, изјавио је бивши премијер Украјине у време владавине свргнутог председника Виктора Јануковича, Николај Азаров.

"Честитка украјинског председника је отворена провокација док трају дешавања у Кијевско-печерској лаври. Он на овај начин веома снажно цепа украјинско друштво, јер у Украјини има доста присталица канонске УПЦ, а не расколничке", написао је Азаров на Фејсбуку.

Према његовим речима, тиме је Зеленски показао да није на страни УПЦ.

Претходно је Зеленски 16. априла објавио видео честитку поводом Васкрса, у којој се обратио Украјинцима у позадини дешавања у Кијевско-печерској лаври. Зеленски је стајао у манастиру у везеној кошуљи. Честитка је упућена у тренутку док је расколничка Православна Црква Украјине (ПЦУ) први пут одржала службу на Васкрс у Кијевско-печерској лаври.

Служба УПЦ служена је у Успенском саборном храму Лавре, који је раније био под јурисдикцијом УПЦ. А предстојатељ УПЦ, митрополит кијевски и све Украјине Онуфрије, одслужио је ноћно Васкршње богослужење у Крстовдвиженском храму Кијевско-печерске лавре.

Подсетимо, прогон канонске УПЦ великих размера почео је 2019. године када је тадашњи председник Украјине Петар Порошенко од цариградског патријарха Вартоломеја примио томос о аутокефалности Православне цркве Украјине, који су створили расколници.

Позивајући се на повезаност УПЦ са Русијом, власти у различитим регионима Украјине одлучиле су да забране њено деловање, а парламенту земље је поднет предлог закона о њеној стварној забрани у Украјини. Неким представницима свештенства УПЦ власти су увеле санкције. СБУ почела је да отвара кривичне поступке против свештенства, да спроводи "контраобавештајне мере" – претресе епископа и свештеника, у црквама и манастирима, у потрази за доказима о "антиукрајинским активностима".

image