Свет

Анкара заобилази Запад: Нафту купују директно из Русије

Mинистар финансија Турске Нуредин Небати поручио је да ће та земља учинити све што је потребно како би заштитила своје интересе
Анкара заобилази Запад: Нафту купују директно из РусијеAP © Tanjug/Vyacheslav Prokofyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Турски министар финансија Нуредин Небати поручио је да Турска може да купује и транспортује руску нафту без потребе за западним финансирањем или осигурањем, пише магазин "Волстрит џорнал".

Небати  је прошле недеље боравио у САД где је присуствовао састанку министара финансија и гувернера централних банака групе земаља Г20.

Упитан да ли ће турски купци поштовати ограничења цена руске нафте у земљама Г7, Небати је рекао да "ограничење још није постављено".

"Морамо да предузмемо неопходне кораке да задовољимо наше потребе, као и да учинимо све што је потребно да заштитимо интересе наше земље", поручио је турски званичник.

Према његовим речима, ако буде потребно "Турска може да купује и транспортује руску нафту без потребе за западним финансирањем или осигурањем".

"Aко буду уведене било какве санкције, Турска је у доброј позицији да развије алате за прилагођавање новој ситуацији без кршења било које од санкцијa", оценио је Небати.

Коментаришући економску визију турске владе, Небати је нагласио да она намерава да спроведе економске реформе које ће Турску претворити у производни центар.

"Рачунали смо на благи бол овог процеса. Рат који се тренутно води на територији Украјине је појачао интензитет бола", закључио је министар.

Претходно је руски председник Владимир Путин, коментаришући идеју Запада да ограничи цене руских енергената, рекао да "Русија неће ништа испоручивати у иностранству ако би то било у супротности са сопственим интересима".

image