Свет

Ердоган: Надам се да ћу успети да организујем састанак Путина и Зеленског

Путин је сада много мекши и отворенији за преговоре са Кијевом него раније, каже Реџеп Тајип Ердоган
Ердоган: Надам се да ћу успети да организујем састанак Путина и Зеленског© AP Photo/Petr David Josek

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган изјавио је данас да се нада да ће успети да организује састанак лидера Русије и Украјине Владимира Путина и Владимира Зеленског како би разговарали о постизању мира у региону.

Обраћајући се новинарима након повратка из Азербејџана, Ердоган је рекао да ће ускоро обавити телефонске разговоре и са Путином и са Зеленским.

"Видео сам да је господин Путин сада много мекши и отворенији за преговоре са Кијевом него раније. Видећемо до чега то може довести током разговора које ћемо водити наредних дана када ћемо саслушати оба лидера", навео је турски лидер.

Ердоган је истакао да не постоје никакве препреке за продужење прехрамбеног споразума.

"Поново сам се уверио у то на састанку са господином Зеленским и на састанку са господином Путином. Ако у међувремену настане нека блокада, нема препрека да се она превазиђе", објаснио је турски лидер.

Ердоган је саопштио да су до 20. октобра 363 брода испоручила осам милиона жита и других прехрамбених производа на светска тржишта.

"Из украјинских лука у Европу отишло је 62 одсто робе, 19,5 одсто у Азију, 13 одсто у Африку и 5,3 одсто на Блиски Исток. Најнеразвијеније земље добиле су 454.626 тона пшенице, што је свега 5,7 одсто", прецизирао је председник Турске.

Како је додао, 96 одсто извоза чине кукуруз, пшеница, сунцокретово уље, уљана репица и сунцокретова сачма.

Сусрет са шведским премијером

Ердоган ће се такође састати са премијером Шведске Улфом Кристерсоном како би разговарали о настојањима ове земље за придруживање НАТО-у, као и о изручењу људи које Анкара сматра терористима.

Председник Турске је напоменуо да је Кристерсон "стао на страну борбе против тероризма".

"Нови премијер је на страни борбе против тероризма и терориста. Наравно, тестираћемо њихову искреност о овом питању на састанку који ћемо одржати", додао је он, a пренела телевизија НТВ.

На заједничкој конференцији за новинаре са генералним секретаром НАТО, Кристерсон је рекао да ће се Шведска јасније и дубље укључити у антитерористичке активности алијансе.

Турска је раније саопштила да парламент неће одобрити кандидатуре Шведске и Финске за НАТО ако не изруче људе које Анкара сматра терористима, односно курдске милитанте и оптужене за умешаност у покушај пуча 2016.

image
VV inauguration
banner