Свет

Твитер укинуо ознаке "повезани са државом" и "медиј који финансира влада"

Налози на Твитеру који припадају великим руским, кинеским, али и западним медијима у опису су имали наведене ознаке које им је компанија ставила без консултовања са власницима налога
Твитер укинуо ознаке "повезани са државом" и "медиј који финансира влада"© Tanjug/AP Photo/Matt Rourke, File

Твитер је укинуо ознаке "повезани са државом" и "медији који финансира влада" са налога на тој друштвеној мрежи. Многи од великих медија који су имали ту ознаку од данас је немају.

Налози на тој друштвеној мрежи који припадају великим руским, кинеским, али и западним медијима у опису су имали наведене ознаке које им је компанија ставила без консултовања са власницима налога. Међу њима је био и налог РT.

Многи западни медији бунили су се због ознаке. Маск је недавно променио опис Твитер профила канадске радиодифузне корпорације Си-Би-Си на "медиј које 69 одсто финансира влада", након што се Си-Би-Си успротивио Масковој првобитној одлуци да га означи као државни медиј.

Твитер је у августу 2020. најавио означавање налога који су повезани са владама. Како су тада навели у појашњењу, означавање налога који су повезани са државом "омогућава додатни контекст у вези са налозима које контролишу одређени званични представници влада, медијске куће повезане са државом и појединци који блиско сарађују са тим ентитетима".

Медији повезани са државом дефинисани су као "медији у којима држава врши контролу над уређивачким садржајем кроз финансијска средства, директне или индиректне политичке притиске и/или контролу над производњом и дистрибуцијом (садржаја)".

То је само једна од измена коју је компанија покренула од четвртка вече, када су број налози званичника остали без "плаве квачице", која је годинама представљала да је неки налог званичан.

image