Свет

Трамп: Окончаћу сукоб и пре него што крочим у Овалну собу

Бивши председник је истакао да су САД изгубиле поштовање лидера других земаља под актуелном администрацијом, због Бајденовог вођења спољне политике, које је Трамп оценио као лоше
Трамп: Окончаћу сукоб и пре него што крочим у Овалну собуGetty © Brandon Bell/Getty Images

Бивши председник САД Доналд Трамп обећао је да ће брзо прекинути крвопролиће у Украјини ако поново буде изабран на председничким изборима 2024.

Он је такође осудио спољну политику актуелног председника Џозефа Бајдена, тврдећи да је свет учинила опаснијим местом.

"Пре него што уопште стигнем у Овалну собу, убрзо након што победимо на председничким изборима, решићу ужасни рат између Русије и Украјине. Врло брзо ћу то средити", рекао је Трамп током митинга у Форт Мајерсу на Флориди.

Он је објаснио да се лично познаје и са руским председником Владимиром Путином и украјинским лидером Владимиром Зеленским.

Трамп, који је био председник од 2017. до 2021. године, тврдио је да се "слагао" са шефом руске државе и да Москва не би покренула Специјалну војну операцију да је он на функцији.

"И даље бих то прилично лако урадио", оценио је Трамп своје способности окончања сукоба.

Бивши председник је истакао да су САД изгубиле поштовање лидера других земаља под актуелном администрацијом, због Бајденовог вођења спољне политике, које је Трамп оценио као лоше. 

Америци "нису потребни меци, тенкови, нити оружје било које врсте" како би вратила поверење, напоменуо је Трамп, већ "само мало здравог разума."

Бивши председник САД сматра да је он "једини кандидат" који може да обећа да ће спречити да се САД упусте у Трећи светски рат. Међутим, ако "ови некомпетентни људи" остану на власти, "биће никад виђеног рата", са зараћеним странама које користе нуклеарно оружје, упозорио је Трамп.

Доналд Трамп је у најмање два наврата јавно тврдио да ће му требати 24 сата да наведе Русију и Украјину да прекину сукобе и преговарају ако буде поново изабран.

У октобру прошле године, украјински председник Владимир Зеленски је потписао декрет којим искључује могућност преговора са председником Русије Владимиром Путином, након што су се становници четири украјинска региона великом већином одлучили за сједињење са Руском Федерацијом на референдумима.

Кремљ тврди да је отворен за мировне преговоре ако се Кијев прихвати одлуку становника Херсона, Запорожја, Доњецке и Луганске Народне Републике. 

Кијев, са друге стране, инсистира на освајању четири региона и жељи да однесе победу на бојном пољу.

image