Свет

Француски синдикат прети мраком у Кану: Макрон обећао 100 дана мира, ми обећавамо 100 дана гнева

Водећи француски синдикат запретио је да ће услед пензионе реформе оставити без струје филмски фестивал у Кану, Велику награду Монака и турнир "Ролан Гарос"
Француски синдикат прети мраком у Кану: Макрон обећао 100 дана мира, ми обећавамо 100 дана гневаGetty © Gareth Cattermole/Getty Images

Удружење радника у енергетској индустрији при Генералној конфедерацији радника (ЦГТ), водећем француском синдикату запретило је да ће, због пензионе реформе, оставити без струје филмски фестивал у Кану, Велику награду Монака и турнир "Ролан Гарос".

"Макрон је обећао 100 дана мира, ми њему обећавамо 100 дана акције и беса! Далеко смо од предаје", наводи се у саопштењу синдикалне Националне федерација рударства и енергетике придруженој ЦГТ.

Филмски фестивал у Кану ће се одржати од 16. до 27. маја.

"У мају, радите шта хоћете! Филмски фестивал у Кану, Велика награда Монака, турнир Ролан Гарос, Авињонски фестивал могли би да заврше у мраку! Нећемо попустити", додаје се у саопштењу, преноси француски медиј "БФМТВ".

Економиста специјализована за енергетику Ана Крети оценила је за тај медиј да синдикат има техничких средстава да чувени фестивал остави у мраку.

Уставни савет Француске је 14. априла одобрио кључни члан закона о пензионој реформи који позива на постепено повећање старосне границе за одлазак у пензију у земљи са 62 на 64 године до 2030.

Француски председник Емануел Макрон потписао је закон прошле суботе. Француски синдикати су након објављивања одлуке Уставног савета одбили да се састану са Макроном и позвали на протестну акцију 1. маја.

image