Србија и Балкан

Око стотину Срба у Судану чекају на евакуацију: Без струје и основних намирница

Већина наших држављана живи тамо и има двојно држављанство, око њих 25 је изразило жељу да се евакуише
Око стотину Срба у Судану чекају на евакуацију: Без струје и основних намирница© Tanjug/AP Photo/Marwan Ali

Српски држављани у Судану се држе храбро, али им није лако, каже амбасадор Србије у Египту Мирослав Шестовић.

Како наводи за "Новости", свесни су тешке ситуације, у којој се налазе и с нестрпљењем чекају вести о евакуацији.

"Евакуација из земље је тренутно немогућа, аеродром је тренутно затворен, али наша земља, као и друге државе непрестано раде на плану евакуације свог становништва", каже Шестовић.

Према слободној процени у Судану има највише 100 српских држављана, од којих већина живи тамо и има двојно држављанство. Око њих 25 је изразило жељу да се евакуише.

Реч је о Србима који привремено бораве у земљи, који су послом морали да отпутују у Судан или у друштву брачног партнера.

Срби у Судану су углавном запослени у међународним организацијама, у суданским фирмама и цивилној авијацији.

"Наша амбасада, као и почасни конзул у Судану, свакодневно су на вези са нашим држављанима. Пошто у многим местима нема струје, многи од њих се јављају кад могу, јер морају да штеде батерију на телефонима", каже Шестовић.

Додаје да је интензивно у контакту са другим амбасадама, како би пронашли најбезбеднији начин за евакуацију српских држављана.

Једина земља која је успела да евакуише своје грађане је Египат, али то је била посебна акција. Уз помоћ Уједињених Арапских Емирата, скоро 200 египатских војника, које су заробиле паравојне снаге, војним авионом је без проблема полетело из Картума.

Шестовић наводи да је ситуација у Судану неизвесна, људи су уплашени, болнице не функционишу.

Саветује се да се напоље не излази без преке потребе, а посебно се апелује да људи не покушавају сами да се евакуишу, већ искључиво у организованим акцијама.

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић разговарао је са француском колегиницом и замолио за помоћ око евакуације наших држављана који желе да се врате јер, како је рекао, Србија нема могућности да то сама уради.

Привремено примирје због Рамазанског бајрама

Суданске паравојне Снаге за брзу подршку (РСФ) саопштиле су данас да су пристале на 72-часовни прекид ватре из хуманитарних разлога.

Како се наводи, прекид ватре је ступио на снагу данас у шест ујутру по локалном времену и поклапа се са муслиманским празником Рамазанским бајрамом, преноси Ројтерс.

"Примирје се поклапа са благословеним Рамазанским бајрамом, како би се отворили хуманитарни коридори за евакуацију грађана и пружила им се прилика да поздраве своје породице", наводи се у саопштењу РСФ-а.

У Судану од суботе трају сукоби, који су избили после вишедневне напетости, због мапе пута за прелазак земље на цивилну власт, подсећа Ројтерс.

У сукобима суданске војске и РСФ-а до сада је убијено више од 600 људи, саопштено је јуче из суданског министарства здравља, преноси Тасс.

Један од главних проблема је план да се РСФ са својих 100.000 припадника укључе у суданску војску и именовање вође нових војних снага.

Споразум је требало да буде потписан почетком априла.

image