Свет

Лидери ЕУ нису успели да се договоре око ограничења цене гаса

Мишел: Морамо да делујемо заједно, као Европљани; Министри енергетике ЕУ се састају следеће недеље како би разговарали о решењима енергетске кризе
Лидери ЕУ нису успели да се договоре око ограничења цене гасаwww.globallookpress.com

Лидери ЕУ нису успели да се договоре о ограничењу цене гаса након самита у Бриселу, али су изразили спремност да наставе да траже решења за енергетску кризу на нивоу целог блока.

"Постоји снажна и једногласна одлучност да делујемо заједно, као Европљани, како бисмо постигли три циља: снижавање цена, обезбеђивање снабдевања и наставак рада на смањењу потражње", рекао је председник Европског савета Шарл Мишел после састанка у Белгији.

Мишел је на конференцији за новинаре инсистирао да је самит послао "јасан сигнал тржишту" и обећао да ће "ефекти потеза ЕУ ​​за ублажавање енергетске кризе ускоро бити видљиви".

Иако нису успели да нађу заједнички језик о ограничењу цене гаса, лидери ЕУ су затражили од Европске комисије да oсмисли "привремени динамички коридор цена за трансакције природног гаса како би се одмах ограничили периоди ​​превисоких цена гаса".

Учесници самита су предложили да се заједничка куповна моћ ЕУ искористи као полуга у преговорима са светским добављачима гаса. Заједничка куповина би била добровољна за државе чланице, али би од њих захтевала да купе 15 посто запремине потребне за пуњење складишта гаса кроз механизме блока.

Очекује се да ће се министри енергетике ЕУ састати следеће недеље како би разговарали о решењима кризе погоршане последицама европских санкција Москви због сукоба у Украјини и потоњег драстичног смањења испорука руског гаса у ЕУ.

Енергетска криза у Европи је додатно отежана након што су крајем септембра оштећени гасоводи Северни ток, који преко Немачке испоручују руски гас европским купцима.

Немачки канцелар Олаф Шолц, који се противи радикалним интервенцијама на тржишту гаса, рекао је после самита да "има много тога да се уради, али Европа мора пронаћи конкретан начин да ограничи скокове цена".

Раније овог месеца, председник Русије Владимир Путин је упозорио да ће Москва у потпуности прекинути испоруку енергената ако се уведу ограничења цена.

Шеф руског гасног гиганта "Гаспром" Алексеј Милер такође је инсистирао да је "једнострана одлука ове врсте, наравно, кршење основних услова споразума који би довели до прекида испорука".

image