Свет

Филм о немачким злочинима у Намибији: Први геноцид у 20. веку

Током протеклих 20 година, Немачка је постепено почела да говори о масакру, у којем је између 1904. и 1908. убијено најмање 60.000 припадника народа Хереро и 10.000 припадника народа Нама у Намибији
Филм о немачким злочинима у Намибији: Први геноцид у 20. векуwww.globallookpress.com © Jens Kalaene

Геноцид из колонијалног доба који је Немачка починила у Намибији стигао је на велике екране, осветљавајући занемарене злочине који су дуго били у сенци Другог светског рата и Холокауста.

Филм "Measures of Men" (Људске мере) Ларса Краумеа је прича о немачком етнологу који путује у немачку југозападну Африку раних 1900-их да би проучавао аутохтоне народе и узео њихове лобање.

На почетку филма, он верује да ниједна раса није супериорнија од било које друге. Али он је амбициозан и, да би унапредио своју каријеру, на крају се приклања тада преовлађујућем мишљењу у науци, које је утрло пут расистичкој идеологији нациста.

Филм се приказује у немачким биоскопима од 23. марта, а прављене су и специјалне пројекције у школама и Доњем дому Бундестага, пише АФП, а преноси "Франс 24". 

"Немачка је дуго потискивала прошлост, а изгубила је све колоније 1919. године", рекао је Крауме за Франс прес и додао да је "филм допринос томе да Немци постану свесни своје одговорности".

Немачка је позната по напорима да се сећа својих злочина почињених током Другог светског рата, наводи агенција, али само је један филм - "Моренга", немачког редитеља Егона Гинтера - снимљен у Немачкој о улози те земље у Намибији.

Намибијске лобање за немачке експерименте

Иако је било мање од француског и британског, немачко колонијално царство обухватало је делове неколико афричких земаља, укључујући данашњи Бурунди, Руанду, Танзанију, Намибију и Камерун.

Немачка је у Намибији била одговорна за масовна убиства домородачког народа Хереро и Нама које многи историчари називају првим геноцидом у 20. веку.

Током протеклих 20 година, земља је постепено почела да говори о масакру, у којем је између 1904. и 1908. убијено најмање 60.000 припадника народа Хереро и 10.000 припадника народа Нама.

Немачка је Намибији вратила лобање и друге људске остатке који су послати у Берлин због "научних експеримената".

У мају 2021, Немачка је званично признала да је починила геноцид у Намибији и обећала милијарду евра финансијске подршке потомцима жртава.

Потребан је званичан захтев за опроштај од немачког председника

Када је филм приказан у неким селима народа Хереро, "било је веома емотивно, људи су мислили да је Ларс Крауме веома храбар збoг тога што приказује такав филм потомцима жртава", рекао је Израел Каунатјике, активиста за права Хереро народа.

Он је додао да би било добро да се сними филм који приказује догађаје из визуре народа Хереро, али да, нажалост, за то нема новца.

"Потребан нам је званичан захтев за опроштај од немачког председника и враћање свих лобања и костију Хереро и Нама које се још увек налазе у немачком поседу", рекао је Крауме.

"Развојна помоћ није замена за репарације", додао је Каунатјике.

image