Свет

Пентагон послао више од 40 хакера у Украјину

САД су послале одбрамбене сајбер тимове који се боре против заједничких непријатеља, изјавио је амерички званичник из Јединице за сајбер безбедност (ЦНМФ)
Пентагон послао више од 40 хакера у Украјинуwww.globallookpress.com © CNP/AdMedia

Сједињене Америчке Државе послале су у Украјину 43 стручњака за сајбер операције, открио је амерички званичник Вилијам Хартман из америчке Јединице за сајбер безбедност (ЦНМФ). 

На конференцији за сајбер безбедност у Сан Франциску, он је изјавио да Вашингтон планира да пошаље још стручњака у друге земље како би помогао овим државама да се изборе са хакерима. Током последње три године, САД су на овај начин спровеле 47 сајбер операција у 20 земаља, које су им се обратиле за помоћ, преноси Ројтерс.  

Америчке јединице за сајбер безбедност тако су у Украјину послале 43 стручњака за сајбер борбу против руских хакера, рекао је Хартман. "Ради се о одбрамбеним тимовима, који лове заједничке непријатеље", додао је.

Републикански конгресмен са Флориде Мет Гец средином месеца је представио резолуцију, којом захтева да држава обелодани информацију о присуству америчке војске у Украјини. Према његовим речима, објављени документи Пентагона показују да је најмање 29 запослених у Министарству одбране САД, укључујући 14 припадника специјалних снага, боравило у Украјини прошлог месеца.

Истог дана, портпарол америчког Министарства одбране Патрик Рајдер рекао је да америчко војно особље не учествује у акцијама у Украјини. Мали број војног особља САД-а се, како је рекао, налази у Украјини, али то су они који раде у америчкој амбасади у Кијеву.

Неколико дана пре тога, 14. априла, "Политико" је, позивајући се на процурела тајна документа Пентагона, навео да су у Украјини размештене специјалне снаге НАТО-а. Лист је прецизирао да се у зони сукоба налази скоро 100 војника Алијансе, а њих 14 долази из САД-а.

Званична Москва је на све ово поручила да не зна колико су веродостојне информације наводних процурелих докумената Пентагона, али да је Кремљ и пре тога добро знао да се војници НАТО-а боре у Украјини.

image