Свет

Бајден званично најавио кандидатуру за председничке изборе 2024. године

Aнкете "Волстрит џорнала" указују да је свега 42 одсто бирача задовољно Бајденовим досадашњим постигнућима
Бајден званично најавио кандидатуру за председничке изборе 2024. годинеGetty © Drew Angerer/Getty Images

Актуелни председник САД Џозеф Бајден званично је најавио да ће се кандидовати на председничким изборима 2024. године.

У видео-снимку, у којем је објавио почетак своје предизборне кампање, Бајден представља изборе као питање: Хоће ли у предстојећим годинама у САД бити "више слободе или мање слободе, више или мање права? Знам шта ја желим да буде одговор и мислим да и ви знате. Ово није време за самозадовољство. Зато се кандидујем за реизбор", казао је Бајден, преноси "Волстрит џорнал".

Промотивни спот у којем је Бајден најавио своју кампању почиње са сценама упада у Капитол 6. јануара 2021. године, које су наводне присталице бившег председника САД Доналда Трампа извеле због сумњи да су председнички избори 2020. године били покрадени.

Бајдену ће се у кампањи придружити актуелна потпредседница САД Камала Харис, која заузима проминентно место у новообјављеном рекламном споту.

Амерички лист наглашава да Бајдена очекује тешка борба за место демократског кандидата, будући да анкете "Волстрит џорнала" указују да је свега 42 одсто бирача задовољно његовим досадашњим постигнућима.

Анкета је такође показала да само 15 одсто бирача сматра да су САД на добром путу, као и да су гласачи незадовољни Бајденовим одлукама о кључним унутрашњим питањима, укључујући његово поступање са економијом и инфраструктуром.

Истраживање "Ен-Би-Си њуза" објављено током викенда такође је показало да 70 одсто анкетираних верује да Бајден не би требало да се кандидује 2024. године, укључујући 51 одсто колега из његове странке. Од оних који се противе кампањи за реизбор 69 процената је као фактор навело забринутост око Бајденових година.

Осамдесетогодишњи Џозеф Бајден је најстарији председник САД у историји, а на крају потенцијалног другог мандата имао би 86 година.

Бела кућа је у фебруару објавила резултате Бајденовог лекарског прегледа, који закључују да је актуелни председник САД" здрав, живахан, 80-годишњи мушкарац", способан да извршава своје дужности.

Са друге стране, бивши лекар Беле куће и републикански представник Рони Џексон је тврдио да Бајденово ментално стање представља опасност по државу, те да је "зaстрашујуће што је Бајден наш главнокомандујући."

Ко ће бити Бајденови противници?

Различити медији сматрају да кандидатура Џозефа Бајдена неће наићи на много отпора унутар демократске странке, док "Волстрит џорнал" наводи ауторку Маријен Вилијамсон и Роберта Ф. Кенедија млађег, нећака бившег председника Џона Ф. Кенедија, као два Бајденова унутарстраначка противника.

Ако Бајден буде изабран за кандидата "плавих", његови црвени противници могу бити Доналд Трамп или Рон Десантис, за кога се сматра да би могао покренути кампању у мају или јуну, пише амерички лист.

Ројтерс очекује да ће исцрпна војна помоћ коју је Бајденова администрација послала Украјини бити једна од ставки његове председничке кампање.

Са друге стране, и Доналд Трамп и Рон Десантис су се показали као оштри критичари наоружавања кијевског режима. Трамп је у више наврата изјављивао, како би окончао сукоб одмах по победи на изборима, док је актуелни "црвени" гувернер Флориде најавио смањење помоћи, које САД пружају Украјини ако постане председник.

Бајденов демократски супарник Роберт Кенеди такође је наступио са поруком да Американце "лажу" када кажу да је сукоб у Украјини проблем за САД, тврдећи да земља спасава банкаре и плаћа за сукоб који не може себи да приушти.

image