Свет

У Пентагону весеље због одласка Такера Карлсона с "Фокс њуза"

Тензије између бившег водитеља кабловске телевизије и руководства Министарства одбране САД почеле су на почетку Бајденовог мандата
У Пентагону весеље због одласка Такера Карлсона с "Фокс њуза"© Tanjug/AP Photo/Seth Wenig, File

Војска је била омиљена мета оштрих коментара сада већ бившег водитеља и новинара "Фокс њуза" Такера Карлсона, тако да нису ретки званичници Пентагона који су поздравили његов одлазак са утицајне медијске мреже.

Иако је Карлсонова критика кадровске политике за време мандата садашњег председника САД Џозефа Бајдена привукла бројне конзервативце, на вишим нивоима у Министарству одбране на то нису гледали благонаклоно.

"Ми смо боља земља откад он не удара на нашу војску сваке вечери пред стотинама хиљада људи", рекао је високи званичник Министарства одбране за "Политико".

Тензије између бившег водитеља кабловске телевизије и руководства Пентагона почеле су на почетку Бајденовог мандата због личних напада на бројне припаднике војске, као и Карлсонових исмевања напора оружаних снага да у своје редове приме више жена.

Након што је Бајден најавио нове напоре да регрутује и задржи жене у служби, што је укључивало дизајнирање нових униформи, ажурирање захтева за изглед фризура, као и номинације две жене генерала да постану борбени команданти, Карлсон је оптужио врховног команданта да се на овај начин "руга" трупама.

"Дакле, имамо нове фризуре и трудничка одела за летење. Труднице ће се борити у нашим ратовима. То је исмевање америчке војске", рекао је тада Карслон.

Одговор је уследио од тадашњег портпарола Пентагона Џона Кирбија, који је истакао да Војска свакако неће примати савете од водитеља, те додао и да је министар одбране Лојд Остин међу онима који критикују Карлсонове примедбе.

Карлсон је "направио спрдњу" од слободне штампе и "константно се трудио да уништи Министарство одбране као институцију", закључио је извор из Пентагона "Политико".

image
VV inauguration
banner