Свет

Иран запленио танкер за нафту у Оманском заливу

Иранска телевизија потврдила да је танкер залепљен, Американци позивају на његово моментално пуштање
Иран запленио танкер за нафту у Оманском заливуwww.globallookpress.com

Иран је у запленио танкер за нафту регистрован на Маршалским острвима који се кретао у међународним водама Оманског залива, тврде представници америчке морнарице.

Иранска државна телевизија ИРИБ пренела је на свом Телеграм каналу да је иранска морнарица заузела брод који плови под заставом Маршалских острва, али нису поделили више детаља.

Америчка морнарица идентификовали брод као "Адватниџ свит", такозвани Суецмакс танкер који је користио нафтни гигант "Шеврон" и који је последњи пут био усидрен у Кувајту, преноси Ројтерс.

Њиме управља турска компанија "Генел Денизчилик Наклијати АС", која је одбила да да коментар за ту агенцију.

"Наставак иранског узнемиравања бродова и мешање у права пловидбе у регионалним водама представља опасност за поморску сигурност и светску привреду", рекли су у америчкој морнарици и додали да је Иран у последње две године "противправно запленио најмање пет комерцијалних пловила на Блиском истоку".

Тензије између Ирана и САД око заплене бродова у региону Персијског залива ескалирале су након 2019. године, подсећа Ројтерс.

Иран је прошлог новембра пустио два брода регистрована у Грчкој, које је запленио у мају у одговору на ранију конфискацију иранске нафте од стране САД-а недалеко од обала Грчке. 

Око петина светске нафте пролази кроз Ормуски мореуз између Ирана и Омана, кроз који је прошао и "Адвантиџ свит".

Америчка морнарица, чија се Пета флота налази у заливској монархији Бахреин, позвала је Иранску револуционарну гарду да што пре ослободи заплењени танкер.

Брод је упутио позив за помоћ пре него што је заплењен, тврде Американци.

image