Свет

Илон Маск: Ирски закон о говору мржње је "напад на слободу говора"

Они који буду проглашени кривим за "сваку намерну или непромишљену комуникацију или понашање које би могло да подстакне насиље или мржњу" суочиће се с казном затвора до пет година
Илон Маск: Ирски закон о говору мржње је "напад на слободу говора"© Tanjug/Patrick Pleul/Pool via AP, File

Милијардер и извршни директор "Твитера" Илон Муск изјавио је да предложени ирски закон о говору мржње заправо представља "масовни напад на слободу говора".

Према предложеном закону, ирске власти ће добити овлашћење да осуђују људе за низ кривичних дела "мржње", укључујући поседовање материјала који би, уколико се прошири, могао да подстиче мржњу код других.

Исти закон наводи и да правосудни систем може да претпостави да особа која поседује такав материјал "мржње" намерава да га дистрибуира, што би могло да значи да на овај начин ирска влада покушава да кажњава за "злочине мисли".

Упркос критикама израженим током парламентарне дебате, прогресивна ирска влада је наставила да гура нацрт закона, који је врло близу усвајања.

С тиму вези се огласио и први човек "Твитера", осудивши предложени закон као напад на слободу изражавања.

"Ово је масовни напад на слободу говора", написао је Маск на Твитеру.

Дакле, уколико се спорни закон усвоји, они који буду проглашени кривим за "сваку намерну или непромишљену комуникацију или понашање које би могло да подстакне насиље или мржњу према особи или особама" суочиће се с казном затвора до пет година.

Док ирска влада, прилично непопуларна због хронично лошег поступања у вези с трошковима живота, становања и мигрантском кризом, планира да усвоји закон о говору мржње до краја ове године, тамошња јавност се у великој мери противи истом и види га као покушај власти да ућуткају критичаре.

Иначе, ирски председник Мајкл Д. Хигинс раније је осуђивао Маска тврдећи да је његово преузимање "Твитера" облик диктатуре.

Европско седиште "Твитера" је у Даблину а ирска регулаторна тела имају значајну контролу над активностима гиганта друштвених медија у ЕУ.

image