Свет

Разговори о споразуму о житу: Шефица Конференције УН о трговини у Москви

Преговори заказани за сутра
Разговори о споразуму о житу: Шефица Конференције УН о трговини у Москви© Tanjug/AP Photo/Andrew Kravchenko

Генерални секретар Конференције Уједињених нација за трговину и развој (УНЦТАД) Ребека Гринспен посетиће Москву ове недеље како би разговарала о Споразуму о житу, рекла је портпаролка УНЦТАД-а Кетрин Хуисуд на брифингу у Женеви.

"Могу да потврдим да ће Ребека Гринспен посетити Москву ове недеље да разговара о договору о житу, али не знам ког дана. Немам других детаља", рекла је она, преносе "РИА Новости".

Раније је Ројтерс, позивајући се на украјински извор, јавио да су за среду заказани преговори о споразуму о извозу жита преко Црног мора уз учешће свих заинтересованих страна.

Турска о преговорима

Турски министар одбране Хулуси Акар најавио је у суботу да ће представници Русије, Украјине и Турске, на нивоу заменика министара, наредних дана разговарати о продужењу Споразума о житу који истиче 18. маја.

"Настављамо контакте са руском и украјинском страном. Договорили смо да се наредних дана одржи састанак представника Русије, Украјине и Турске на нивоу заменика министара ради разговора о питањима везаним за иницијативу о житу", рекао је он, не прецизирајући где ће састанак бити одржан, пренео је ТАСС.

Питање продужења споразума о житу разматрано је раније ове недеље током телефонских разговора председника Турске и Русије, Реџепа Тајипа Ердогана и Владимира Путина, наводи агенција.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков претходно је изјавио да нису испуњени услови Русије из споразума, додајући да у том погледу, изгледи за продужење договора нису баш добри.

Према писању листа "Хуријет", турска страна ће наредних дана о овом питању разговарати са представницима Уједињених нација, Сједињених Америчких Држава и Велике Британије.

Споразуми о извозу хране из Украјине закључени су 22. јула прошле године на период од 120 дана, а продужени су у новембру за још 120 дана.

У марту ове године, руске власти објавиле су да се споразум продужава за 60 дана, упозоравајући да ће то бити довољно времена да се процени ефикасност меморандума који је Русија потписала са Уједињеним нацијама.

Тим меморандумом је укинуто ограничење извоза руских пољопривредних производа и ђубрива на светска тржишта, међутим званична Москва напомиње да се други део споразума не спроводи.

image