Свет

Румунија и Словачка увеле привремену забрану увоза житарица из Украјине

Како би се ускладила са захтевима Европске комисије, Братислава ублажава забрану увоза одређених пољопривредних производа из Украјине, објавио је словачки медиј "Денникн"
Румунија и Словачка увеле привремену забрану увоза житарица из УкрајинеGetty © Lukas Schulze / Stringer

Румунске власти увеле су привремену забрану увоза пшенице, кукуруза, сунцокрета и уљане репице из Украјине, која ће важити до 5. јуна, саопштила је прес-служба Националне управе за санитарну ветерину и безбедност хране (АНСВСА).

Раније је Европска комисија саопштила да је предузела кораке како би се одређене житарице увозиле из Украјине, преносе "РИА Новости". Према наводима комисије, мере су усмерене на отклањање логистичких потешкоћа повезаних са овим производима у Бугарској, Мађарској, Пољској, Румунији и Словачкој. Мере су ступиле на снагу 2. маја и трајаће до 5. јуна.

Током овог периода, семе пшенице, кукуруза, уљане репице и сунцокрета украјинског порекла могу да се нађу у слободном промету у свим државама чланицама ЕУ осим ових пет држава. Паралелно, Бугарска, Мађарска, Пољска и Словачка су се обавезале да ће укинути своје једностране мере против пшенице, кукуруза, уљане репице, семена сунцокрета и свих других производа који долазе из Украјине.

"Национална управа за ветерину и безбедност хране примењује нове одредбе од 2. маја 2023. године. У Румунију ће бити забрањен увоз пшенице, кукуруза, сунцокрета и уљане репице пореклом из Украјине", појашњено је у саопштењу.

Ове мере се не односе на уговоре о увозу робе који су закључени пре 2. маја. За остале производе који нису животињског порекла АНСВСА је успоставила строга правила контроле на местима уласка и изласка у земљу како не би ометала транзит робе.

Како би се ускладила са захтевима Европске комисије, Словачка ублажава забрану увоза одређених пољопривредних производа из Украјине, објавио је словачки медиј "Денникн".

"Списак пољопривредних производа из Украјине за које важи забрана увоза у Словачку биће сужен. Влада је пристала да промени одредбе тако да буду усклађене са прописима Европске комисије. Због тога неће бити забрањен увоз поврћа и воћа, ограничење ће важити само за пшеницу, кукуруз, уљану репицу и сунцокрет", наводи се у саопштењу.

Сада би Словачка могла да добије надокнаду од Европске уније за пољопривреднике који су оштећени ситуацијом са украјинским житом, преноси словачки медиј.

Према речима словачког министра пољопривреде Самуела Влчана, губици словачких пољопривредника због ситуације са украјинским пољопривредним производима који су се појавили на европском тржишту износе око 200 милиона евра, преносе "РИА Новости".

image