Свет

"Блумберг": Источна Европа угрожава економско спасавање Украјине

Након што је Пољска блокирала увоз украјинског жита, јавили су се и други у источној Европи, показавши колико је ограничена подршка региона Кијеву
"Блумберг": Источна Европа угрожава економско спасавање УкрајинеGetty © Hannibal Hanschke / Stringer

Економски спас за Украјину угрожавају источноевропске владе које се боре ограниченом јавном подршком Кијеву док сукоб улази у другу годину, пише "Блумберг".

Нигде ова промена није тако живописнија него у Пољској, најгласнијем савезнику Украјине у Европској унији. Варшава је прошлог месеца издала изненадну забрану увоза украјинских житарица након вишенедељних уличних протеста пољских фармера због превелике количине житарица која је изазвала колапс цена. Ограничења су убрзо уследила у Мађарској, Словачкој и Бугарској.

Забрана је требало да покаже да солидарност са Кијевом не значи и отуђивање бирача, рекао је један неименовани званичник. То је, пише "Блумберг", ретко признање растућу нервозу унутар владајуће странке "Право и правда" (ПиС) да ће изгубити кључни део своје базе шест месеци пре избора.

ПиС - бастион непоколебљивих пољских католичких конзервативаца - имао је своју базу на селу и ти бирачи били су кључни за изборни успех странке од доласка на власт 2015. Идеја да се љути фармери оставе на цедилу није се уклопила у предизборни програм странке.

Европска унија, која је укорила Варшаву због потенцијалног кршења трговинске политике блока, од тада је склопила споразум са источним чланицама које су увеле забрану, обезбеђујући транзит робе у друге земље чланице.

Споразум, коме се придружила Румунија, сада укључује пшеницу, кукуруз, репицу, сунцокрет и сунцокретово уље и траје до јуна, с тим што се рок може продужити до краја године.

Првобитна једнострана акција Пољске уследила је нешто више од недељу дана након што је украјински председник Владимир Зеленски посетио Варшаву. Том приликом, пољски председник Анџеј Дуда рекао је у говору да ништа неће поделити два суседа.

Али ембарго представља за Украјину, која се већ бори са климавим споразумом са Русијом да дозволи испоруке из црноморских лука, озбиљан проблем будући да је око седам одсто њеног извоза кукуруза и пшенице ове сезоне је отишло у Пољску.

Зеленски је одмах од ЕУ затражио да се забрана укине. "Ово је вештачка и нелегална опструкција трговине са ЕУ која погађа Украјину економски и политички", поручио је Зеленски.

Док пољски фармери и даље настављају са својим протестима, пољска влада је нашла "жртвено јагње" - Европску комисију (са којом је већ у клинчу око владавине права), и оптужила извршно тело ЕУ да не помаже пољопривредницима.

image