Свет

Председник Литваније поручио Кијеву: Ништа од чланства у НАТО док се не оконча сукоб

Разговор о могућем приступању Украјине Алијанси биће једна од најтежих тема самита, који ће бити одржан у Виљнусу 11-12. јула, рекао је Гитанас Науседа
Председник Литваније поручио Кијеву: Ништа од чланства у НАТО док се не оконча сукобGetty © Photo by action press-Pool/Getty Images

Литвански председник Гитанас Науседа изјавио је да је идеја о могућем уласку Кијева у НАТО пре краја сукоба немогућа, као и да то сви знају, чак и Украјинци. Он је навео да ће разговор о могућем приступању Украјине Алијанси бити једна од најтежих тема самита, који ће бити одржан у Виљнусу 11-12. јула.

"Искрен да будем, ово ће бити најтеже питање за решавање у Виљнусу. Литванија се залаже за амбициозан програм, али неке земље још увек оклевају да пошаљу украјинском председнику Владимиру Зеленском снажне сигнале о овој теми", рекао је Науседа у интервјуу за италијански лист "Република".

Литвански лидер је одбацио идеју о могућем уласку Кијева у Алијансу пре краја сукоба, оценивши да би то било претешко.

"Знамо за то, а знају и сами Украјинци. Морамо да пређемо на практичну фазу, да одредимо како да поступамо након окончања сукоба", казао је литвански председник и додао да се нада да ће на самиту бити утврђен план за приступање Украјине тој организацији.

Док са једне стране Литванија не одобрава улазак Украјине у НАТО, Пољска и Чешка обећавају да ће учинити све како би ојачали подршку жељи Украјине да постане његова чланица.

"Чешка и Словачка, као земље чланице НАТО-а, изразиле су спремност да појачају подршку амбицијама Украјине да постане чланица Алијансе, када то услови дозволе", пренео је словачки портал "Тераз.ск", позивајући се на документ који су потписали лидери три земље током посете словачког и чешког председника Украјини.

Подсетимо, генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг посетио је Кијев прошлог месеца. Током састанка са украјинским председником Владимиром Зеленским, он је истакао да "врата НАТО-а остају отворена за Украјину". 

Он је навео и да ће учесници састанка у Виљнусу у јулу разговарати о безбедносним гаранцијама за ту земљу. Коментаришући посету Столтенберга Кијеву, Министарство спољних послова Русије саопштило је да "НАТО обећава да ће примити Украјину у своје чланство како би је мотивисао да испуни задатак Алијансе да 'порази' Русију". У Министарству су посету генералног секретара Кијеву описали као покушај "да се оживе расправе о могућем уласку Украјине у НАТО". 

Москва је раније више пута изјавила да је управо оријентација Кијева ка Алијанси постала један од разлога за почетак руске Специјалне војне операције

image