Свет

Драги: Италији битан НАТО

Макрон наводно жели да италијански премијер преузме вођство северноатлантске организације
Драги: Италији битан НАТОNone © Tanjug/AP Photo/Darko Bandic

Чланство у Европској унији и НАТО-у су темељи италијанске спољне политике, изјавио је одлазећи премијер те земље Марио Драги, преноси Ројтерс.

"Ми у потпуности делимо европске и трансатлантске вредности и желимо да наставимо да их бранимо и јачамо", рекао је Драги италијанским дипломатама у Бриселу.

"Ови принципи још су важнији када се суочавамо са кризама кроз које пролазимо, од рата у Украјини до енергетске ситуације", додао је он.

Његова изјава представља одговор на недавне коментаре Силвија Берлусконија, чија партија Форца Италија треба да постане део нове владајуће коалиције, који је изјавио да је и даље у контакту са руским председником Владимиром Путином.

Берлускони је наводно изјавио да му је руски председник за рођендан послао двадесет флаша вотке и "веома слатко писмо".

"Одговорио сам му са неколико флаша Ламбруско вина и једнако слатким писмом", рекао је Берлускони.

Портпарол Форце демантовао је тврдње да је Берлускони и даље у контакту са Путином и да је у питању "стара прича о догађају од пре много година".

Ђорђа Мелони, која би ускоро требало да преузме премијерску функцију, изјавила је да Италија неће бити слаба карика Запада.

Француски председник Емануел Макрон наводно жели да Драги преузме вођство НАТО-а након истека мандата актуелног генералног секретара ове организације Јенса Столтенберга, пренео је прошле недеље италијански лист "Реформиста".

Подсећамо, "РИА новости" су недавно писале да Француска, Италија и Немачка инсистирају да место генералног секретара треба да попуни особа са дубоким разумевањем безбедносне архитектуре Европе, с обзиром на то да се главни изазови војног савеза тренутно налазе на овом континенту.

"Марио Драги има највеће шансе да добије ову позицију, пошто су француска, италијанска и немачка страна сагласне са тим, а изгледа да ни Американцима не смета његов избор", тврди извор агенције у Алијанси.

Јенсу Столтенбергу је мандат истекао 1. октобра, али Алијанса је раније донела одлуку да, због кризе у Украјини, он остане на тој позицији до 30. септембра наредне године.

image