Свет

Естонске власти упозоравају: Биће оштре казне за истицање проруских симбола на Дан победе

Прекршиоци могу да очекују новчану казну до 1.200 евра, или чак затворску казну
Естонске власти упозоравају: Биће оштре казне за истицање проруских симбола на Дан победеwww.globallookpress.com © Sergei Stepanov/Xinhua

Ношење совјетске заставе или било ког другог симбола који власти сматрају увредљивим могло би скупо коштати Естонце на Дан победе, упозорила је локална полиција.

Сви скупови који би се могли протумачити као "подршка" Русији и Специјалној војној операцији у Украјини такође су забрањени.

Потпуковник Одељења полиције и граничне заштите у префектури Пихја Елена Мирошниченко рекла је за медијску кућу "Постимпес" да је људима дозвољено да 9. маја полажу цвеће на гробове и споменике јунацима из Другог светског рата, али да не би требало да носе "било какве симболе".

Она је подсетила јавност да су сви скупови на којима се појављују руске или совјетске заставе, као и заставе руских република у Донбасу, строго забрањени. Такође су забрањене било какве заставе или плакати украшени латиничним словима "Z" и "V", који су постали незванични симболи СВО.

Мирошниченко је нагласио да полиција неће "упуштати ни у какве расправе" са појединцима за које се утврди да су прекршили ова правила. Прекршиоци могу очекивати новчану казну до 1.200 евра, или чак затворску казну.

Она је напоменула и да естонске снаге безбедности пажљиво прате активности на друштвеним мрежама уочи Дана победе, а Естонце је саветовала да "размисле шта шаљу" пре него што поделе било какву честитку.

Крајем прошлог месеца власти у још једној бившој совјетској републици, Молдавији, упозориле су јавност да не приказују ленте Св. Ђорђа, које су у протекле две деценије постале симбол прославе 9. маја у Русији.

Премијер Молдавије Дорин Речеан је истакао да ће онима који крше ову забрану уследити казна. Молдавски парламент је такође забранио истицање ленте Св. Ђорђа, као и латинична слова "Z" и "V".

Према писању молдавских медија, више од 300 људи кажњено је због ношења ленте прошле године.

Подсећамо да је Административни суд у Берлину укинуо забрану ношења заставе Руске Федерације 8. и 9. маја у немачкој престоници. 

Претходних дана, исти суд је у истом периоду дозволио коришћење украјинских застава, након чега је уследила оштра реакција Москве.

image