Свет

Анкара: Да смо веровали Вашингтону, завршили бисмо као Авганистан

Тренутно у Турској не постоји ниједна институција, која је у рукама извршне власти, а да је прозападна, рекао је турски министар унутрашњих послова Сулејман Сојлу
Анкара: Да смо веровали Вашингтону, завршили бисмо као Авганистанwww.globallookpress.com © Altan Gocher/ZUMAPRESS.com

Турска не обраћа пажњу на изјаве председника САД, а да је Анкара веровала Вашингтону, судбина земље би била слична судбини Авганистана, изјавио је данас турски министар унутрашњих послова Сулејман Сојлу, преноси турски лист "Хуријет".

"Са турским председником Тајипом Ердоганом, западњачко туторство је елиминисано. Тренутно не постоји ниједна институција која је у рукама извршне власти, а да је прозападна. Било је времена када су медији у Турској били оријентисани ка Западу", рекао је Сојлу.

Он је казао да је некада, чим би амерички амбасадори рекли нешто, то било главна вест, али сада ако председник Сједињених Држава нешто каже, Турска не обраћа пажњу на то.

Сојлу је указао на претњу стварања "терористичке државе" у близини граница Турске.

"Био сам у Хатају. Колико би било безбедно имати терористичку државу у овом региону тренутно? Ако бисмо у овој ситуацији веровали Сједињеним Државама, завршили бисмо као Авганистан", поручио је турски министар.

Подсетимо, Сојлу је раније оптужио САД да покушавају да створе терористичку државу у близини граница Турске. Он је након терористичког напада у Истанбулу прошле године рекао да Анкара не прихвата саучешће Вашингтона, а касније је позвао америчког амбасадора да "скине прљаве руке са Турске".

"Цео свет мрзи Америку, која и даље губи репутацију, а Европа је пион САД. Све афричке државе мрзе оне који их експлоатишу", казао је Сојлу.

image