Свет

Ухапшен бивши пакистански премијер Имран Кан, његове присталице позивају на протесте

Капија суда је била блокирана оклопним возилима, док је Кан убрзо након тога одведен под јаким обезбеђењем
Ухапшен бивши пакистански премијер Имран Кан, његове присталице позивају на протесте© Tanjug/AP Photo/K.M. Chaudhry

Пакистанска агенција за борбу против корупције ухапсила је данас бившег премијера Имрана Кана на Вишем суду у Исламабаду, што је наговештај за нова превирања, док његова странка позива на протесте широм земље.

Тензије су порасле у већим градовима након хапшења, а стотине присталица збаченог премијера блокирале су улице у Кановом родном граду Лахору, где је полиција стављена у стање приправности, као и у северозападној провинцији Хајбер-Пахтунва, пренео је Ројтерс.

На снимку хапшења виде се десетине припадника паравојних јединица у опреми за контролу нереда, како опкољавају Кана и одводе га у црни комби, држећи га за руке.

Његово хапшење уследило је дан након што је војска, која је у тој земљи веома моћна, изрекла јавни прекор бившем премијеру због учесталих оптужби против високих војних званичника да су покушали да убију њега и бившег шефа војске, као и да стоје иза намере да се он уклони са власти.

Имран Кан ухапшен је током саслушања у суду у Исламабаду, где се појавио због оптужби за више случајева корупције.

Суд је позвао власти да објасне Каново хапшење у просторијама те институције.

Кан (70) је пре него што је постао политичар био познати играч крикета, а након што је свргнут са места премијера у априлу прошле године није показао знакове повлачења, чак и након што је у новембру рањен у нападу на његов конвој док је предводио протестни марш до Исламабада у циљу расписивања ванредних општих избора.

Он је тврдио да је његово свргавање било незаконито и водио је кампању против владе свог наследника, премијера Шабаза Шарифа, захтевајући превремене изборе.

Хапшење Кана долази у тренутку када многи Пакистанци осећају последице најгоре економске кризе у последњих неколико деценија, праћене рекордно високом инфлацијом.

image
VV inauguration
banner