Свет

Бербок: Кина би могла да одигра одлучујућу улогу у окончању сукоба у Украјини

Кинески министар иностраних послова трврди да његова држава неће доливати уље на ватру, као и да ће комуницирати са свим странама
Бербок: Кина би могла да одигра одлучујућу улогу у окончању сукоба у Украјини© Tanjug/Joerg Carstensen/dpa/dpa via AP

Кина би, ако то буде желела, као стална чланица Савета безбедности УН, могла да одигра одлучујућу улогу у окончању сукоба у Украјини, сматра немачка министарка спољних послова Аналена Бербок.

Она се у Берлину састала са кинеским државним саветником и министром иностраних послова Ћином Гангом који је поручио да ће његова земља одржавати комуникацију са свим странама у украјинској кризи, у оквиру напора да се постигне прекид ватре.

Кина неће "гледати пожар са друге обале" нити "доливати уље на ватру", рекао је Ћин на заједничкој конференцији за новинаре с Аналеном Бербок, а пренео Ројтерс.

Кинески дипломата истиче и да ће, како би што пре дошло до прекида ватре, његова држава одржавати комуникацију са свим странама, укључујући и Немачку.

Бербок, како Танјуг преноси, тврди да Европска унија ради на изналажењу начина да спречи заобилажење санкција уведених Русији док преговара о новом пакету мера.

Упитана о предложеној црној листи за неколико кинеских компанија, немачка шефица дипломатије истакла је да су преговори у току, али да је генерално важно зауставити заобилажење санкција.

Ћин је, са друге стране, рекао да се званични Пекинг чврсто противи томе што поједине земље користе своје "такозване законе" како би наметнуле једностране санкције другим земљама, укључујући Кину.

"Кина ће одговорити и одлучно ће заштитити легитимна права и интересе кинеских предузећа", поручио је он.

Ћин је изјавио да кинески министар финансија Лиу Кун није могао да се састане са немачким министром финансија Кристијаном Линднером из разлога везаних за распоред, али је позвао немачког министра да посети Кину.

Немачки министар финансија Кристијан Линднер неће отпутовати у Пекинг пошто је његов кинески колега Лиу Кун, са којим је требало да се састане у среду, отказао сусрет у последњем тренутку.

Према саопштењу немачког министарства финансија, Лиу Кун је неочекивано отказао састанак само два дана пре него што је требало да буде одржан, пренео је Еурактив.

"Кинеско министарство финансија затражило је током викенда да разговори двојице министара планирани за 10. мај буду одложени из разлога везаних за распоред", рекли су за немачки лист "Велт", додајући да кинеска страна није дала друго објашњење што је изазвало спекулације о правом разлогу отказивања.

image