Свет

Већина Мађара против антируских санкција ЕУ

Руководством Европске уније је незадовољно 54 одсто Мађара
Већина Мађара против антируских санкција ЕУ© Tanjug/Robert Michael/ZB

Већина Мађара је против санкција Русији које уводи Европска унија, показало је ново истраживање Института Сент Иштван.

Чак 54 одсто испитаника у потпуности се не слаже, а 17 процената донекле се не слаже са одговором Европске уније на сукоб у Украјини, санкције које је увела и испоруку оружја, преноси мађарска агенција МТИ.

Са друге стране, девет одсто анкетираних се у потпуности се слаже, а 13 одсто је изјавило да се донекле са слаже са одговорима Уније.

Истраживање је показало да политици ЕУ када је реч о сукобу у Украјини, највише противе Мађари старости од 40 до 59 година.

У Будимпешти је најмањи број оних који су против политике санкција, па је тако у главном граду Мађарске 35 одсто испитаних негативно оценило увођење рестриктивних мера.

Истовремено, истраживање је показало да 51 одсто становник Будимпеште сматра да је Европска унија способна да заштити своје грађане, док је тај број у остатку земље 43 одсто.

Поверење у ЕУ највеће је међу старосном групом 18-29 од којих 56 одсто њих верује у ЕУ, а најниже у старосној групи 50-59, међу којима тек 37 одсто испитаника каже да има поверења у ЕУ.

Руководством Европске уније је незадовољно 54 одсто Мађара, док је њих 36 одсто задовољно.

У истраживању се наводи да око 40 одсто грађана Мађарске верује да је хришћанство од виталног значаја за будућност Европе, док још 40 одсто њих сматра да је оно донекле или веома важно.

Укупно десет одсто Мађара рекло је да хришћанство уопште није важно за будућност Европе.

image