Свет

Украјина губи једног од својих кључних савезника у Европи

Словачка има важну улогу као транзитно средиште за пошиљке западног оружја Украјини и огроман политички утицај на питања која утичу на ЕУ у целини, али са Робертом Фицом као премијером тешко ће остати на страни Кијева
Украјина губи једног од својих кључних савезника у Европиwww.globallookpress.com © Martin Baumann

Да ли би један од највећих савезника Кијева у Европи ускоро могао да постане најскептичнија држава ЕУ када је у питању војна и политичка помоћ Украјини? Политичка криза у Словачкој оставља широм отворена врата странци Смер, која је непријатељски расположена према Кијеву, преноси "Спектатор".

У недељу је најављено да ће прелазна влада бити формирана следеће недеље, након оставке словачког премијера Едуарда Хегера. У септембру ће бити одржани избори, на којима је фаворит Роберт Фицо, лидер партије Смер.

Док је већина словачких политичара и медија проукрајински настројена, велики део бирачког тела је оријентисан проруски.

Хегерова оставка означава кулминацију политичке кризе у Словачкој. После неколико месеци унутрашњих препирки, његовој коалиционој влади је у децембру изгласано неповерење, а избори су заказани за 30. септембар.

Хегер је преузео улогу премијера након што је његов претходник Игор Матович постао толико непопуларан да су његови коалициони партнери одбили наставак сарадње.

Кризе широм Источне Европе

Словачка у томе није усамљена у Источној Европи: Пољска и Мађарска су дуго биле црне мрље ЕУ, а и Чешка има проблема са питањима као што су чланство у ЕУ или подршка Украјини.

Проблеми Словачке постају све дубљи. Њен пропорционални изборни систем води ка фрагментираном политичком пејзажу, са гомилом малих политичких партија, од којих већина ужива мање од 10 процената поверења.

Лична непријатељства њихових лидера, тврди "Скептатор", онемогућавају функционисање државе. После хаоса који је завладао последњих месеци, изгледа да ће функционисање коалиције биће немогуће и после избора у септембру.

Међутим, постоји странка која изгледа довољно јака да води владу, а то није добра вест за Украјину и ЕУ. Социјалдемократска партија Смер предњачи у анкетама, а предводи јe Фицо, строги критичар одговора Запада на рат у Украјини.

Фицо је ставио противљење војној подршци Украјини у предњи план ових избора. Након што је Хегер у марту најавио испоруку старих борбених авиона "миг" Кијеву, Фицо је изјавио да Словачку "будале увлаче у рат" и да је претходна влада Словацима "насликала мете на леђима само да би задовољила Американце и Европску унију".

Половина Словака жели победу Русије

Једно истраживање, спроведено 2022, показује да половина Словака жели победу Русије у Украјини.

Фицов став одражава ставове значајног дела словачког становништва, као и у случају Виктора Орбана у Мађарској.

Јасно је да ће влада, коју ће формирати Фицо, представљати велики ударац за Украјину. Словачка има важну улогу као транзитно средиште за пошиљке западног оружја Украјини и огроман политички утицај на питања која утичу на ЕУ у целини. Са Фицом као премијером, Словачка ће тешко остати на страни Украјине.

Фицов политичко оживљавање је олакшано парализом проевропских и проукрајинских снага. Словачка криза би могла да има за последицу увођење подела поводом питања Украјине међу кључним источноевропским савезницима Кијева.

image