Свет

Сијарто одлучан: Не дамо новац Украјини док наша банка не буде скинута са листе "спонзора рата"

Нећемо дати зелено светло за помоћ Кијеву све док је "ОТП банка" на листи санкција, поручио је шеф мађарске дипломатије
Сијарто одлучан: Не дамо новац Украјини док наша банка не буде скинута са листе "спонзора рата"www.globallookpress.com © Marcus Brandt/dpa

Мађарска неће одобрити нова новчана средства за Украјину из Европског фонда за мир, све док Кијев не искључи мађарску банку "ОТП" са листе "спонзора рата", поручио је министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто, преносе "РИА Новости".

"Све док је мађарска банка 'ОТП' на листи међународних спонзора рата, не можемо да подржимо издвајање нове транше од 500 милиона евра Украјини из Европског мировног фонда. Нећемо јој дати зелено светло", казао је Сијарто.

Подсетимо, Мађарска је блокирала испоруку осме транше помоћи Кијеву за куповину наоружања из тзв. Европског фонда за мир, у вредности од пола милијарде евра, јавља италијанска агенција Анса позивајући се на извор у Бриселу.

Будимпешта тражи гаранције да ће фонд у будућности сачувати свој глобални карактер и да се неће користити искључиво за наоружавање Кијева, преноси агенција.

Ванбуџетски Европски фонд за мир је створен 2021. да би "повећао способност спречавања сукоба и јачања међународне безбедности". Велика количина новца из фонда је већ резервисана за делимично враћање средстава државама које су послале оружје Украјини. 

Захтеви Мађарске

Сијарто је 12. маја захтевао да Украјина скине "ОТП" банку са листе "међународних спонзора рата". Он је у Стокхолму, где је одржан министарски састанак ЕУ, казао да су "поступци украјинских власти неприхватљиви и скандалозни". 

Министар је упозорио да ће Мађарска, која осећа економске последице због добрих односа са Русијом, тешко помоћи Украјини док је "ОТП" банка на њеној црној листи. 

Он је јасно ставио до знања да ће Мађарској бити тешко да преговара о 11. пакету санкција Русији и "економским рестриктивним мерама које захтевају даље жртве све док је 'ОТП' банка на овој украјинској листи".

Национална агенција за спречавање корупције (НАПЦ) Украјине уврстила је мађарску банку на листу "међународних спонзора рата" због чињенице да наставља са радом у Русији. Украјинско издање "Страна" је на свом Телеграм каналу напоменуло да се раније Народна банка Украјине обратила "ОТП" банци са захтевом да напусти руско тржиште. 

Извршни директор те банке Шандор Чањи рекао је да је банка, која послује у Русији, због тога "под великим притиском" украјинске стране. 

image