Свет

План немачког министра за растерећење потрошача нереалан: Ко их уопште спроводи?

У Савезном удружењу за енергетику и водопривреду (БДЕВ) сматрају да су ови планови неоствариви
План немачког министра за растерећење потрошача нереалан: Ко их уопште спроводи?© Foto: Tanjug/AP (Markus Sćreiber)

Немачка савезна влада жели да растерети потрошаче због високих цена струје већ од јануара, али у Савезном удружењу за енергетику и водопривреду (БДЕВ) сматрају да су ови планови нереални. 

У удружењу се позивају на модел смањења цене гаса, који ће такође касније ступити на снагу.

Министар економије Немачке Роберт Хабек жели да обезбеди финансијску помоћ потрошачима електричне енергије раније него што се очекивало, преноси "Шпигл", али у удружењу за ову иницијативу политичара из редова Зелених тврде да није изводљива.

Није познато ко спроводи ове процедуре

Генерални директор удружења Керстин Андреа рекла је да спровођење ове иницијативе треба да изврши купац на исти начин као и смањење цене гаса, које ће ступити на снагу тек 1. марта 2023. године. 

Хабек је раније изјавио за "Ханделсблат" да растерећење цене струје мора да почне најкасније у јануару, то је оно чему тежимо. 

Андреа је рекла да још није утврђено који органи и по којој процедури би требало да одузимају "случајну добит" електричним компанијама, што би требало искористити за растерећење потрошача.

Она је додала да је "модел који је недавно предложила савезна влада изузетно сложен за спровођење" и да га "не могу технички ни организационо спровести дотичне компаније".

image
VV inauguration
banner