Свет

Да ли му веровати: Украјина неће употребити "прљаву бомбу"

Украјински министар одбране Дмитро Кулеба изјавио је да тврдње Москве да ће Кијев употребити оружје са радиоактивним материјалом нису тачне
Да ли му веровати: Украјина неће употребити "прљаву бомбу"www.globallookpress.com © Lev Radin

Министар спољних послова Украјине Дмитро Кулеба изјавио је да тврдње Москве о плановима Кијева да употреби "прљаву бомбу" нису тачне и да не постоје планови за развој таквог оружја.

Кулеба је истакао да таква констатација Русије указује на то да заправо Москва намерава да употреби "прљаву бомбу", преноси Ројтерс.

Он је на конференцији за новинаре навео да ће стручњаци из Уједињених нација за нуклеарни надзор стићи у Украјину и да ће им Кијев обезбедити пун приступ, додајући да сматра да и Москва треба да покаже исти вид транспарентности као и Украјина.

Москва је упозорила да ће украјинска војска употребити "прљаву бомбу" са радиоактивним материјалом, што су на Западу и у Кијеву одбацили као "још једну операцију коју Русија приписује непријатељу, а сама намерава да је изведе."

Руски министар одбране Сергеј Шојгу поручио је да је забринут због могућих провокација Кијева и да не искључује могућност употребе овог оружја.

Француска, америчка и британска влада тврде да је реч и лажним тврдњама и да Украјина не би искористила "прљаву бомбу" на својој територији.




image