Свет

Бајден позвао лидере Јапана и Ј. Кореје на састанак у Вашингтон

Тројица званичника у Хирошими су разговарали о продубљивању међусобних веза, што укључује и планове у вези с "недозвољеним нуклеарним и ракетним претњама Северне Кореје"
Бајден позвао лидере Јапана и Ј. Кореје на састанак у Вашингтон© Tanjug/AP Photo/Susan Walsh

Председник Сједињених Држава Џозеф Бајден, на трилатералном састанку одржаном на маргинама самита Групе седам (Г7) у Хирошими, позвао је лидере Јапана и Јужне Кореје Фумиа Кишиду и Јун Сук Јула у Вашингтон на још један састанак, изјавио је један високи амерички званичник а пренео Ројтерс.

Лидери су разговарали о продубљивању међусобних веза, што укључује и планове у вези с "недозвољеним нуклеарним и ракетним претњама Северне Кореје", наведено је у саопштењу Беле куће издатом после сусрета у Хирошими.

Такође, Бајден је похвалио Кишиду и Јуна због њиховог "храброг рада на унапређењу билатералних веза", рекавши да је трилатерално партнерство јаче због њихових напора.

Јапански премијер Фумио Кишида и јужнокорејски председник Јун Сук Јул претходно су се одвојено састали, трећи пут ове године, са идејом да унапреде и побољшају билатералне односе у борби против регионалних безбедносних претњи.

Према речима званичника САД који је желео да остане анониман, лидери Сједињених Држава, Јужне Кореје и Јапана су на маргинама самита Г7 разговарали и о економској "принуди" с којом се суочавају из Кине.

image