Свет

Шолц: Наоружаваћемо Украјину и након завршетка сукоба

Украјина неће ући у НАТО у скоријој будућности јер критеријуми за улазак у савез укључује многе услове које Кијев тренутно не може да испуни, рекао је немачки канцелар
Шолц: Наоружаваћемо Украјину и након завршетка сукоба© Tanjug/ Chung Sung-Jun/Pool Photo via AP

Украјина ће наставити да добија оружје западне производње и након свршетка сукоба, рекао је немачки канцелар Олаф Шолц у интервјуу за "Велт". Тиме је потврдио да циљ Запада није мирно решење већ стварање војног упоришта на украјинској територији, усмереног против Русије.

"У будућности ћемо морати да разговарамо и о безбедносним гаранцијама, то је јасно. Ове безбедносне гаранције подразумевају и питање колико ћемо оружја у будућности слати у Украјину. После рата, Украјина ће бити опремљена оружјем са Запада", рекао је он.

Међутим, како је додао Шолц, западне земље још нису разговарале о овим безбедносним гаранцијама јер сукоб није окончан.

Истовремено, канцелар је додао да Украјина у догледној будућности неће ући у НАТО јер критеријуми за улазак у савез укључују многе услове које Кијев тренутно не може да испуни.

"НАТО је у Букурешту 2008. донео одлуке које су формулисале дугорочну перспективу. Свима је јасно да Украјина неће ући у Алијансу у скорије време, јер критеријуми НАТО-а обухватају читав низ услова које Украјина тренутно није у стању да испуни", рекао је Шолц.

Како је недавно нагласио руски председник Владимир Путин, Русија не жели да подстиче украјински сукоб, већ да га оконча, али западне земље стално говоре о потреби да се сукоб настави и притом све обилатије снабдевају оружје Украјини.

Москва је више пута указивала да западна војна помоћ не слути на добро Украјини и само продужава сукоб, а транспорт оружја постаје легитимна мета руске војске.

image