Свет

САД: Бајден и Макарти без договора о повећању лимита јавног дуга

Изостанак договора између две стране могао би негативно да се одрази на америчку економију и уведе је у озбиљну кризу
САД: Бајден и Макарти  без договора о повећању лимита јавног дуга© Tanjug/AP Photo/Alex Brandon

Десет дана пре истека крајњег рока до којег би требало да буде постигнут договор о повећању лимита јавног задуживања америчке владе, који сада износи 31,4 билиона долара, председник Џозеф Бајден и председавајући Представничком дому Конгреса Кевин Макарти нису успели да се сагласе како да реше горући проблем.

Изостанак договора између две стране могао би негативно да се одрази на америчку економију и уведе је у озбиљну кризу, а две стране су потврдиле да ће преговори бити настављени, наводи Ројтерс.

Бајден из Демократске странке и републиканац Макарти покушавали су да постигну договор, али Макарти је захтевао да Бела кућа пристане на смањење потрошње, док је председник САД тај захтев оценио као "екстреман" и предложио увођење нових пореских обавеза што су републиканци одбили.

Обе стране су нагласиле потребу да се избегне проглашење несолвентности и неизвршавање обавеза и потврдиле да ће наставити да разговарају у наредним данима.

"Још једном смо поновили да је једини начин да се крене напред у доброј вери да ћемо постићи двопартијски споразум", изјавио је Бајден после састанка и оценио га као "продуктиван".

Након синоћних разговора с Бајденом, Мекарти је рекао новинарима да ће преговарачи покушати да пронађу заједнички језик.

image