Свет

Раскол у Бриселу: Расту тензије Немачке и Мађарске око Украјине

Спор одражава растуће фрустрације коју неке европске земље гаје према Мађарској, тврде дипломате
Раскол у Бриселу: Расту тензије Немачке и Мађарске око Украјинеwww.globallookpress.com © Thomas Koehler

Немачка и Мађарска су започеле спор у понедељак, током састанка министара спољних послова ЕУ у Бриселу, око улоге коју мађарска ОТП банка игра у конфликту у Украјини, тврде четворица неименованих европских дипломата, који су упознати са овим догађајима, преноси "Политико".

Банка ОТП постала је последњих дана централна тачка спора званичника, пошто Мађарска одбија да одобри додатну војну помоћ ЕУ за Украјину све док Кијев не уклони ову мађарску банку са своје листе "спонзора рата". Дипломате тврде да овај спор одлаже доношење нових санкција Русији.

Када је у понедељак, током скупа иза затворених врата, мађарски министар спољних послова Петер Сијарто поновио став Будимпеште, немачка министарка спољних послова Аналена Бербок му је узвратила, тврде ове дипломате.

Они су изјавили да је Бербокова цитирала "неодређене извештаје да мађарско тужилаштво признаје руске окупиране територије у Луганску и Доњецку", и да је ова банка омогућила кредитне линије руским војницима.

Мађарска је одбацила ове оптужбе, понављајући саопштење саме банке, која је извештаје назвала "нетачним" и навела да руководство банке "јавно изражава подршку Украјини."

Растуће фрустрације унутар ЕУ

До свађе, коју је један дипломата описао као "цивилизовану, у нормалним оквирима дискусије", дошло је након што су друге земље, попут Шведске и Естоније, током састанка извршиле притисак на Мађарску. Дипломате тврде да ЕУ не сме да одуговлачи са даљим санкцијама и већом војном помоћи Украјини.

Спор одражава растуће фрустрације коју неке европске земље гаје према Мађарској, која блокира подршку ЕУ Украјини. До сада је, додаје "Политико", Будимпешта обично попуштала након што би изнудила уступке.

Ова одлагања изазвала су бес неких европских дипломата.

У понедељак су поједине европске дипломате и министри позвале Мађарску да одвоји спор са Кијевом око листе "спонзора рата" од покушаја ЕУ да пружи већу војну помоћ Кијеву.

"Не можемо да одлажемо санкције", рекао је уочи састанака новинарима литвански министар спољних послова Габријелијус Ландсбергис. "Постоје неке земље које повезују питања, која заправо нису у вези, са пакетом санкција."

Један дипломата је изразио своју збуњеност због захтева Мађарске о украјинској листи, будући да она "нема правно значење."

Након састанка, највиши дипломата ЕУ Жозеп Борељ обећао је да ће ЕУ превазићи ове разлике. Званичници ЕУ очекују да ће Борељ контактирати Кијев како би се разговарало о том питању.

"Морамо да учинимо све што можемо како бисмо добили одобрење за следећи пакет војне подршке Украјини", рекао је Борељ. "Ако једна држава чланица има потешкоћа, треба да разговарамо о томе, и то је оно што ћемо урадити."

Министри одбране ЕУ разговараће о војној помоћи европског блока Украјини на састанку у уторак.

image