Свет

Двоструки стандарди шефа НАТО-а: Обучавамо Украјинце, али нисмо страна у сукобу

Високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ рекао је да донета одлука да се пружи војна подршка Украјини испоручивањем авиона Ф-16
Двоструки стандарди шефа НАТО-а: Обучавамо Украјинце, али нисмо страна у сукобу© Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo

Обука украјинских пилота у управљању америчким борбеним авионима Ф-16 не чини од НАТО-а страну у сукобу, изјавио је данас у Бриселу генерални секретар Алијансе, Јенс Столтенберг.

"Украјина има право на самоодбрану... Помажемо Украјини да се придржава тога права", рекао је Столтенберг новинарима, пренео је Ројтерс.

Столтенберг је истакао да је одлука о обуци важан корак који ће условити да "у некој фази" Украјини буду испоручени борбени авиони, јавио је АП.

Пре састанка са министрима одбране ЕУ, нагласио да то такође доказује да Запад неће узмаћи пред Русијом.

Високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ, изјавио је данас да је зелено светло САД да се украјинским пилотима омогући да се обуче за управљање авионима Ф-16 створило "неумољив замах" који ће неизбежно довести борбене авионе на украјинско ратиште, јавио је АП.

Борељ је рекао да је донета одлука да се пружи војна подршка Украјини испоручивањем авиона јер је то, како је навео, апсолутно потребно.

Борељ је навео да је обука украјинских пилота већ почела у Пољској и неким другим земљама. Власти у Варшави нису могле одмах да потврде ту информацију за АП.

Планове за обуку украјинских пилота, између осталих, праве и Холандија и Данска.

Званична одлука о испоруци америчких борбених авиона четврте генерације Украјини још није донета, али обука пилота, која траје неколико месеци, помоћи ће да се убрза борбена спремност када се донесе одлука.

"Можемо да наставимо и да финализујемо планове које правимо са Данском и другим савезницима да започнемо ове обуке. И наравно, то је први корак који морате да предузмете", рекла је холандска министарка одбране, Кајса Олонгрен.

Испоручивање борбених авиона Ф-16 у Украјину поставило би питање умешаности НАТО-а у сукоб, изјавио је у понедељак амбасадор Русије у САД, Анатолиј Антонов.

Председник САД, Џозеф Бајден, одобрио је у петак програме обуке за украјинске пилоте на борбеним авионима Ф-16. Украјински председник Владимир Зеленски, уверио је Бајдена у недељу да се авиони Ф-16 неће користити за нападе на руску територију.

image
VV inauguration
banner