Свет

Огласио се Залужни: Први пут након гласина да је тешко повређен

Валериј Залужни са командантом здружених оружаних снага НАТО-а у Европи разговарао о додатној помоћи Украјини
Огласио се Залужни: Први пут након гласина да је тешко повређенwww.globallookpress.com © Ukraine Presidency

Главнокомандујући Оружаних снага Украјине Валериј Залужни рекао је да је у телефонском разговору са командантом здружених оружаних снага НАТО-а у Европи, америчким генералом Кристофером Каволијем, разговарао о јачању противваздушне одбране, укључујући и помоћ око испоруке авиона ловаца Ф-16.

"Разговарао сам са врховним командантом савезничких оружаних снага НАТО-а и командантом америчких снага у Европи, генералом Кристофером Каволијем. Потреба за јачањем противваздушне одбране, укључујући и помоћ ловаца Ф-16 и повећање количине муниције биле су кључне теме нашег разговора", написао је Залужни на Телеграму.

Према његовим речима, посебну пажњу су посветили питању продужења заједничког рада на ремонту војне опреме. Залужни је говорио и о иницијативи за јачање украјинских маринаца кроз стварање нових бригада. Како је председник Украјине Владимир Зеленски раније саопштио, донета је одлука да се повећа потенцијал украјинских маринаца, то јест да се формирају нове бригаде.

Ово је први јавни ангажман Валерија Залужног након што су се појавиле вести да је тешко рањен.

Пре извесног времена он је престао да се појављује у јавности, након серије удара руских Оружаних снага на низ војних објеката у Украјини.

Како је 21. маја за "РИА Новости" рекао представник хакерске групе "Џокер ДПР", позивајући се на своје изворе у Оружаним снагама Украјине, Залужни је прошао неколико сложених операција и могао би да напусти своју функцију из здравствених разлога.

image