Свет

"Вашингтон пост": Ако победе републиканци, мања подршка Украјини

Да ли ће се уједињени фронт према Русији расути ако у САД победе републиканци
"Вашингтон пост": Ако победе републиканци, мања подршка Украјиниwww.globallookpress.com © © White House

Амерички савезници у Европи брину да би уједињеност Запада против руске војне операције у Украјини могла да се пољуља уколико на изборима за амерички конгрес победи Републиканска партија. И то баш у тренутку када Украјина напредује на бојном пољу, пише "Вашингтон пост".

Од коментара лидера мањине Представничког дома Кевина Макартија да Представнички дом који контролишу републиканци неће више Украјини издавати "бланко чекове", званичници у Кијеву и Западној Европи почели су да се питају да ли ће Украјина и убудуће моћи да рачуна на помоћ Сједињених Држава.

Досадашњи напори америчког председника Џозефа Бајдена да по сваку цену војно помаже Украјину уживали су широку двостраначку подршку, а и истраживања јавног мњења показују снажну подршку за наставак помоћи САД.

Међутим, уколико Америка смањи или обустави финансирање кијевског режима и украјинске војске, то би изазвало узбуну у многим европским земљама.

"Веома важан подстицај за Европљане је то што су Сједињене Државе биле тако истакнуте у војном и финансијском смислу – то је заиста подстакло Европљане да подрже Украјину. Ако се то промени у САД, онда ће неминовно и у Европи, где се енергетска и економска криза јаче осећају", изјавила је Натали Точи, директорка Института за међународне односе из Рима.

"Када се Америка повуче, друге нације следе тај пример. Обим финансијске и војне подршке Сједињених Држава је неупоредив у односу с другим земљама", закључио је Тобијас Елвуд, који председава Одбору за одбрану у британском парламенту.

image