Свет

Русија против замрзавања конфликта: Једина опција је завршетак СВО

Јужнокорејски сценарио, који, према писању "Политика", спрема Америка, на руској страни неће бити прихваћен будући да Москва хоће да обезбеди националне интересе и постигне своје циљеве
Русија против замрзавања конфликта: Једина опција је завршетак СВО© Grigoriy Sisoev/Host Photo Agency via Getty Images

Русија се противи замрзавању украјинског конфликта, рекао је у интервјуу за ТАСС прес секретар председника Русије Дмитриј Песков.

Упитан да ли Русија размишља о обустављању борби, Песков је рекао да Москва разматра само опцију "завршетка специјалне војне операције", што подразумева обезбеђење интереса Русије и постизање њених циљева било војним, или другим расположивим средствима.

Песков је напоменуо да је преурањено говорити о мирном решењу украјинског сукоба, јер још не постоје предуслови за такав исход.

"Мало је вероватно да можемо да разговарамо о стварним преговорима са било ким од представника актуелних кијевских власти, јер су тамо у Украјини било какви преговори са Руском Федерацијом сада једноставно забрањени", објаснио је Песков.

Немачки канцелар Олаф Шолц рекао је раније да мировни преговори о ситуацији око Украјине не би требало да имају за циљ замрзавање сукоба. Сличан став изнели су и представници других западних земаља.

"Политико" је, међутим, недавно објавио, позивајући се на добро обавештене изворе, да Америка планира да конфликт између Русије и Украјине претвори у "замрзнути сукоб", који би могао да се "удеси" по моделу Корејског рата.

У таквим случајевима, борбе престају на неодређено време, али рат се званично не завршава и ниједна страна није победник.

"Заустављање рата у корејском стилу је свакако нешто о чему су разговарали стручњаци и аналитичари у влади и ван ње када је у питању Украјина. Ниједна страна не би морала да призна никакве нове границе и једино око чега би се требало договорити јесте прекид ватре дуж постављене линије", устврдио је један од саговорника "Политика" из Бајденове администрације.

image