Свет

Америка, обећана земља: Више од 10 одсто округа САД у "трајном сиромаштву"

Амерички Југ најсиромашнији је део САД
Америка, обећана земља: Више од 10 одсто округа САД у "трајном сиромаштву"Getty © Spencer Platt / Staff

У више од 10 одсто америчких округа влада "трајно сиромаштв", показали су резултати пописа објављени овог месеца.

У извештају се наводи да је 10,9 одсто од 3.142 округа у земљи - њих 341 - "искусило високе стопе сиромаштва током дужег периода".

Више од 80 процената округа за које је утврђено да имају трајно сиромаштво налази се на америчком Југу, "груписани у неформалне подрегије као што су југозападна граница, делта Мисисипија, југоисток, Апалачи", а трајно сиромаштво регистровано је и у окрузима где живи староседелачко становништво, наводе статистичари.

Утврђено је да је скоро 20 посто свих округа на америчком Југу у константном сиромаштву. Иако тамо живи 38 одсто становништва, људи са Југа чине 54,9 одсто оних који живе у сталном сиромаштву, наводи се у извештају.

Петнаест држава и Округ Колумбија немају округе сталног сиромаштва - укључујући Хаваје, Орегон и Неваду на западу, Минесоту и Ајову на средњем западу и Њу Хемпшир и Вермонт на североистоку.

Десет држава је имало 10 или више процената становништва које је живело у окрузима са сталним сиромаштвом. Шест је имало 15 посто или више: Луизијана, Мисисипи, Кентаки, Западна Вирџинија, Нови Мексико и Њујорк.

Биро за попис становништва напомиње да се "трајно сиромаштво" користи за означавање "места са дугом историјом високе стопе сиромаштва" и да се разликује од "хроничног сиромаштва", које се односи на људе који стално живе у сиромаштву. Подручје је означено као трајно сиромашно ако је имало стопу сиромаштва од 20 посто или више, током три деценије од 1989. до 2015-2019.

image