Свет

Немачка премешта системе "патриот" из Словачке у Литванију; Шолц обећава заштиту

Министарство одбране Немачке најавило је да ће преместити "патриот" из Словачке у Литванију током самита НАТО
Немачка премешта системе "патриот" из Словачке у Литванију; Шолц обећава заштитуGetty © Omar Marques / Stringer

Немачка ће преместити ракетне системе "патриот" из Словачке у Литванију како би обезбедила заштиту за самит НАТО-а у Виљнусу у јуну, наводи се у саопштењу немачког Министарства одбране.

"На захтев Алијансе, Немачка ће дати значајан допринос одбрани самита НАТО у Виљнусу у Литванији у јулу 2023. године... За копнену противваздушну одбрану, пренећемо и наше ракетне лансере 'патриот' из Словачке у  Литванију", наводи се у саопштењу које преносе "РИА Новости".

Како се наводи, безбедност Словачке ће и даље бити важно питање за Берлин који ће наставити да доприноси одбрани земље кроз учешће у тактичким групама, пребацивање МАНТИС модуларних противваздушнихх артиљеријских система и размену делова за тенкове 'леопард 2А4, наводи немачко министарство и подсећа да Немачка већ обучава словачке трупе.

"Поред тога, понудили смо подршку словачкој ПВО у виду ваздушних патрола наших ваздухопловних снага", саопштило је немачко Министарство одбране.

У јулу ће се у Виљнусу одржати самит НАТО-а, а једна од главних тема разговора биће унапређење безбедности региона кроз даље јачање одвраћања и одбране.

У међувремену, немачки канцелар Олаф Шолц уверио је балтичке државе на састанку у Талину, Естонија, да ће их Немачка заштитити у случају војног напада.

"Морамо да заштитимо наше савезнике у случају војног напада. Предузели смо неопходне кораке, немачка војска је формирана тако да можемо да заштитимо источну Европу, јер је одбрана сваког савезника неопходна за безбедност целе Алијансе и ЕУ. Наши борбени авиони 'јурофајтер' и 700 војника помажу у Литванији. Наша морнарица је повећала присуство у Балтичком мору", рекао је Шолц новинарима.

image