Свет

Званични Техеран тврди да Зеленски шири антииранску пропаганду да би добио већу помоћ Запада

У саопштењу иранских власти се оцењује да су коментари Зеленског осмишљени да привуку више оружја и финансијске помоћи са Запада
Званични Техеран тврди да Зеленски шири антииранску пропаганду да би добио већу помоћ Западаwww.globallookpress.com © Maksim Konstantinov

Званични Техеран оптужио је данас председника Украјине Володимира Зеленског да својим позивима Ирану да обустави испоруке дронова Русији спроводи антииранску пропаганду.

У саопштењу иранских власти се оцењује да су коментари Зеленског осмишљени да привуку више оружја и финансијске помоћи са Запада, наводи Ројтерс.

Зеленски је у видео обраћању у среду позвао Иранце да прекину снабдевање званичне Москва дроновима и зауставе своје понирање у "мрачну страну историје".

Иран је првобитно негирао да Русији испоручује своје дронове "шехид", али касније је саопштено да је Техеран пре избијања сукоба обезбедио мали број дронова за потребе руске војске.

Украјина тврди да су дронови одиграли велику улогу у нападима које је Русија извршила на украјинске градове и објекте инфраструктуре.

"Понављање нетачних тврдњи украјинског председника против Исламске Републике Иран је у складу са антииранском пропагандом и медијским ратом усмереним на привлачење војне и финансијске помоћи западних земаља", изјавио је портпарол иранског министарства спољних послова Насер Канани и истакао да одбија да дозволи спровођење независне истраге ових тврдњи.

image