Свет

"Тефлон Дон" се вратио? Трампови противници у редовима републиканаца страхују од предизборне трке

Доналд Трамп врло лако би могао да буде кандидат републиканаца, а можда и победник председничких избора 2024.
"Тефлон Дон" се вратио? Трампови противници у редовима републиканаца страхују од предизборне тркеGetty © Rob Carr / Staff

Чланови Републиканске странке (ГОП) који нису у тиму Доналда Трампа све више страхују да се "Тефлон Дон" вратио, пише амерички "Политико".

Улазак гувернера Флориде Рона ДеСантиса у трку за кандидатуру ГОП-а многи међу њима су доживели као наду да ће имати алтернативу Трампу али, пише портал, биће тешко очистити терен. Како се све више кандидата појављује, јављају се и страхови о "репризи 2016."

Разговори са стратезима, бившим кандидатима и страначким инсајдерима показали су да унутарстраначка динамика која је сада у игри, и Трампов "алхемијски" стисак на базу гласачког тела - значе да плејада републиканских кандидата ризикује да разводни гласове који нису директно Трампови.

"Ако сви ти људи буду још у трци када дође јануар, поново ћемо имати 2016. и Трамп ће победити", рекао је Џејсон Озборн, лидер већине у Њу Хемпширу који је подржао ДеСантиса на предизборима.

Чак и са ДеСантисом који је за кампању прикупио запањујућих 8,2 милиона долара у прва 24 сата, број кандидата поново расте. Сенатор из Јужне Каролине Тим Скот ушао је у трку прошле недеље. Крис Кристи, бивши гувернер Њу Џерсија, бивши потпредседник Мајк Пенс и гувернер Њу Хемпшира Крис Сунуну најавњују да би и они могли да баце рукавицу у ринг.

"Дефинитивно изгледа као понављање 2016", рекао је Џејсон Ро, који је био виши саветник у председничкој кампањи Марка Рубија 2016.

За Трампа, поље кандидата које расте само је "трешњица на врху торте" за политичара који годинама игра по правилима која не важе ни за једног другог кандидата, коментарише "Политико". Трамп делује имун на скандале који би сваког другог скупо коштали.

"Трамп је јединствена сила у америчкој политици, јер људи на њега не гледају као на типичног политичара", рекао је Алекс Конант, републикански стратег и бивши саветник у председничким кампањама Марка Рубија 2016. и Тима Павлентија 2012. "Чини се да за њега важе другачији стандарди."

За нас који на Доналда Трампа гледамо као на егзистенцијалну претњу, ми на неки начин чупамо косу због ове идеје о препуном терену кандидата и понављању исте динамике 2016. године, каже Сара Лонгвел, републикански политички стратег.

Уместо да се ти кандидати боре против Трампа, пожалио се "Политико", већина једва да га се и дотакне у својој кампањи и паљбу чешће усмерава ка ДеСантису.

У сатима пре него што је ДеСантис најавио своју кампању, бивша амбасадорка САД у УН Ники Хејли и њена кампања обрушили су се на гувернера Флориде, оптужујући га да "копира Трампа".

"Свака особа која уђе у трку помаже Доналду Трампу да буде централна тачка трке", рекао је Грег Келер, републикански стратег из Мисурија. "Помислили бисте да би та гужва замутила воду, а заправо ради управо супротно. Усмерава све више пажње на њега."

Могуће је да ће се величина поља кандидата смањити пре него што његова величина обликује исход. На крају, трка ће се свести не на то колико их тренутно трчи, рекао је Тим Поленти, бивши гувернер Минесоте који се кандидовао на републиканским председничким предизборима 2012, већ на "брзину којом се поље сужава".

Ризик за републиканце критичне Трампа је ако превише њих издржи предуго, наводи "Политико".

"Величина терена, ако сви буду на гласачком листићу када гласање почне, биће проблематична ако сте неко ко жели да изабере кандидата који није Трамп", рекао је Скот Џенингс, републикански стратег који је радио на председничким кампањама Џорџа Буша. "Изгубити један до два процента на 10 различитих људи – то се осећа".

image