Свет

Као Брут који је закаснио да заскочи Цезара: Десантисове шансе да победи Трампа све тање

Наде да бивши председник неће добити кандидатуру републиканца нестају
Као Брут који је закаснио да заскочи Цезара: Десантисове шансе да победи Трампа све тањеGetty © Joe Raedle / Staff

Са закашњењем и нервозно, ређали су се потенцијални "атентатори". Тим Скот, сенатор из Јужне Каролине, 22. маја је најавио кандидатуру за председника. Већа помпа уследила је два дана касније када је Рон Десантис, гувернер Флориде, најавио да се придружује трци за републиканску номинацију.

Десантис је надалеко најављиван као кандидат са најбољим шансама да победи фаворита Доналда Трампа. Али како се листа завереника продужава, шансе за успешно свргавање Трампа постају све мање из дана у дан, пише "Економист".

До скора, чинило се да је Десантис успешно осмислио облик "трампизма без Трампа". У новембру је победио на реизбору на Флориди са сјајних 19 поена разлике. Са друге стране, Трампови покушаји да буде онај који ће постављати "краљеве" и утицати на политику, пропали су јер су многи кандидати које је подржавао изгубили.

Када је Трамп покренуо своју председничку кампању 15. новембра у Мар-а-Лагу, истраживања јавног мњења давала су њему и Десантису изједначене шансе, некад чак и више у корист гувернера Флориде.

Шест месеци касније, Десантис је посрнуо, наводи "Економист". Нашао се на удару критика јер је сукоб у Украјини одбацио као "територијални спор". Добио је етикету противника корпорација јер се сукобио са "Дизнијем" и екстремисте, након што је потписао забрану абортуса након шест недеља трудноће.

У међувремену, Трамп се тријумфално вратио у предизборну кампању. Он и његов тим месецима су ударали на Десантиса тако да је његова одлука да објави кандидатуру тек када законодавно тело Флориде заврши своју годишњу седницу, сада изгледа као погрешна процена, иако је кашњење делимично било зато што је омогућило законодавцима да усвоје закон који му дозвољава да се кандидује за председника без подношења оставке као гувернер.

Док је чекао закон, Трампова кампања је радила. Десантис је сада као Брут који је преспавао мартовске иде, дајући Јулију Цезару прилику да обуче оклоп. Завера за свргавање Трампа, која је некада изгледала врло реална, сада изгледа очајно, закључује "Економист".

Анкета коју је спровео изразито "антитрамповски" Си-Ен-Ен показује да бивши председник има предност у односу на друге кандидате Републиканске странке (ГОП).

Како наводи медиј, Трамп је консолидовао подршку нешто више од половине своје странке у раној фази трке за републиканску номинацију.

Трамп је први избор за 53 одсто републиканских бирача на изборима, што је отприлике двоструко више од Десантисових 26 одсто. Иако се већина бирача двоуми између њих двојице, постоје и они који би радије размотрили кандидатуру бивше амбасадорке у УН Ники Хејли или бившег потпредседника Мајка Пенса.

Трампова значајна предност у односу на Десантиса означава помак у односу на мартовску анкету Си-Ен-Ена када су двојица кандидата били изједначени.

У покушају да нађе неки дашак наде, Си-Ен-Ен наводи да су многи бирачи, барем теоретски, отворени за разматрање више кандидата, што пружа простор да се динамика трке промени у наредним месецима.

Трампове присталице не морају нужно да га подрже: међу онима који Трампа називају својим првим избором на предизборима, 87 одсто такође каже да би размотрило подршку Десантису, наводи Си-Ен-Ен. И исто тако, међу онима којима Трампа није први избор, две трећине (66%) и даље каже да би размислило да га подрже. Само 16 одсто свих гласача који се слажу са политиком ГОП-а каже да не би подржало бившег председника ни под којим околностима.

Испитивања која су спровели водећи медији у САД и агенције за истраживање јавног мњења показала су да, у просеку, Трамп има подршку 54,9 одсто републиканских бирача а Десантис 20,9 одсто.

image