Свет

Моравјецки: Ако не плати Немачка што бисмо тражили од Русије

Моравјецки Немцима: Ваше благостање и богатство се заснивају на крађи пољских кућа, фабрика и имовине
Моравјецки: Ако не плати Немачка што бисмо тражили од Русијеwww.globallookpress.com © Damian Burzykowski/Keystone Press Agency

Пољски премијер Матеуш Моравјецки је у интервјуу за немачки дневник "Билд" поновио захтев Варшаве за ратну одштету од Немачке због разарања током Другог светског рата.

"Ваше благостање и богатство се, барем делимично, заснивају на крађи пољских кућа, фабрика и имовине. Ваши преци су одговорни за те злочине из прошлости", поручио је Моравјецки послератној генерацији у Немачкој.

Он је додао да потомци треба да преузму ту одговорност, јер ако се то не учини, онда ни од Русије неће моћи да се тражи одговорност за њене злочине које, каже, Путинова војска тренутно чини у Украјини.

"Зато питам Немце - желите ли да Русија после овог рата прође без казне, без одштете за своје суседе. Мислим да већина Немаца то не жели", рекао је пољски премијер.

Указујући на сукоб у Украјини, Моравјецки је поручио да уколико Берлин не преузме одговорност за злочине из прошлости то неће моћи да се тражи ни од Москве.

Затражио је од Немаца да преузму одговорност за злочине и масовна убиства почињена у Пољској током Другог светског рата.

Признаје да је прави тренутак за такав захтев био пре 70 или 50 година, али пошто до тога није дошло, Пољска поставља свој захтев сада.

Почетком септембра је Варшава предала извештај према којем се штета коју је нацистичка Немачка починила у Другом светском рату у Пољској процењује на око 1,3 билиона евра.

Нова процена премашује одштету од 850 милијарди долара коју је дао посланик владајуће партије 2019. године.

Око шест милиона Пољака, укључујући три милиона јеврејског порекла, убијено је током Другог светског рата, а Варшава је сравњена са земљом током устанка из 1944. године када је убијено 200.000 цивила.

image