Свет

Бивши званичник САД: Из Авганистана евакуисани и бомбаши познати Министарству одбране

"Првих неколико авиона који су полетели са аеродрома у Кабулу било је пуно људи који нису били проверени, а накнадна провера је показала да су заправо неки од њих постављали импровизоване експлозиве и појавили су се у нашој биометријској" бази података, изјавила је Симон Ледин пред пододбором Представничког дома
Бивши званичник САД: Из Авганистана евакуисани и бомбаши познати Министарству одбранеGetty © MoD Crown Copyright via Getty Images

Администрација председника САД Џозефа Бајдена наводно је евакуисала више стотина непроверених Авганистанаца у Сједињене Државе, од којих су неки били познати Министарству одбране као одговорни за постављање импровизованих експлозивних направа, наводи се у сведочењу бившег званичника који је учествовао у евакуацији.

Бивша заменица помоћника министра одбране САД за Блиски Исток Симон Ледин сведочила је у уторак да је међу Авганистанцима који су пристигли у САД током евакуације пронађени и они које је Министарство одбране ставило на списак за праћење због постављања импровизованих експлозивних направа, преноси "Брајтбарт".

"Првих неколико авиона који су полетели са аеродрома у Кабулу било је пуно људи који нису били проверени, а накнадна провера је показала да су заправо неки од њих постављали импровизоване експлозиве и појавили су се у нашој биометријској (бази података). Веома сам забринута због тога", изјавила је Ледин пред пододбором за унутрашњу безбедност Представничког дома за борбу против тероризма, спровођење закона и обавештајне послове.

У њеном писаном сведочењу се наводи да су "324 особе евакуисане из Авганистана добиле дозволу за улазак у САД упркос томе што су се појавиле на биометријској листи за надзор Министарства одбране."

Ледин је претходно служила у Авганистану као амерички званичник 2005. године, као и у периоду између 2009. до 2010. године, а за под бившим председником Доналдом Трампом је вршила дужност заменика помоћника секретара за специјалне операције и борбу против тероризма.

Она се укључила у евакуацију након што ју је пријатељ замолио за помоћ при евакуисању авганистанског преводиоца при америчкој војсци, наводи амерички конзервативни медиј.

Министар одбране САД Лојд Остин рекао је да не жали због начина на који се евакуација одвијала, а портпарол Савета за националну безбедност Беле куће Џон Кирби је рекао да је администрација поносна на изведбу евакуације.

"Брајтбарт" наводи да је 13 америчких војника изгубило живот након што им је пришао бомбаш-самоубица док су на аеродрому у Кабулу проверавали Авганистанце који су желели да се евакуишу у САД.

Ледин, која је радила са групом добровољаца на евакуацији Американаца и Авганистанаца који су помагали америчкој војсци, такође је изразила сумњу у број од 124.000 појединаца евакуисаних са тог аеродрома који наводи Бајденова администрација.

"Наши подаци сугеришу да је процена администрације о броју евакуисаних који су отишли са аеродрома — 124.000 — вероватно нетачна и преувеличава број евакуисаних", навела Ледин у писаној изјави.

"Данас се наши институционални лидери понашају као да се рат и повлачење нису догодили, а нама је само суђено да идемо даље", додала је она.

image
VV inauguration
banner