Свет

Извињавамо се, безрезервно: Амбасадор САД у Јужној Африци "вади флеке" после дипломатског скандала

Оптужбе да Јужна Африка снабдева Русију оружјем изазвале су дипломатски скандал
Извињавамо се, безрезервно: Амбасадор САД у Јужној Африци "вади флеке" после дипломатског скандала© Tanjug/AP Photo

Амерички амбасадор у Јужној Африци Рубен Бригети извинио се "безрезервно" након што је признао да је "прешао линију" на конференцији за медије оптуживши земљу домаћина да снабдева Москву оружјем.

Како преноси "Тајмс", Бригетијево "понашање и изјаве" изазвали су "потпуно незадовољство" јужноафричке владе која је навела да су такви коментари у супротности са обострано корисним и срдачним односом који постоји између САД и Јужне Африке.

Бригети је изазвао дипломатски скандал када је рекао новинарима да је руски брод који је пристао у поморској бази "Сајмонс таун" напустио Јужну Африку натоварен оружјем.

Он је такође рекао да је Вашингтон утврдио да је брод био напуњен оружјем док је био привезан у поморској бази у децембру.

Бригетијеви коментари изазвали су бес и негодовање званичника. Председник Сирил Рамафоса је од тада најавио да ће влада покренути независну истрагу како би испитала ове наводе.

"Након састанка, амбасадор је признао да је прешао границу и безрезервно се извинио влади и народу Јужне Африке. Јужна Африка је глобално позната по једном од најстрожих процеса продаје оружја другим земљама. Процесом управља Национални комитет за контролу оружја конвенције, који је формиран актом парламента, Националним законом о контроли конвенционалног наоружања и Уставом, саопштено је из Канцеларије за међународне односе и сарадњу.

"Свако за кога се утврди да је прекршио закон суочиће се са тешким последицама. Јужна Африка позива америчку амбасаду у Преторији да користи успостављене дипломатске канале комуникације како би пренела било какву забринутост или тражила разјашњење о свим неспоразумима који могу настати у билатералним односима", наводи се у саопштењу.

image
VV inauguration
banner