Свет

Си поручио безбедносним званичницима Кине: Припремите се за најгори сценарио

Пекинг се припрема за буран безбедносни сценарио
Си поручио безбедносним званичницима Кине: Припремите се за најгори сценариоGetty © Lintao Zhang / Staff

Кинески лидер Си Ђинпинг позвао је своје највише званичнике за националну безбедност да размотре "најгоре" сценарије и припреме се за "олујно море", док владајућа Комунистичка партија појачава напоре да се супротстави свим унутрашњим и спољним претњама.

"Сложеност и тешкоћа питања националне безбедности са којима се сада суочавамо значајно су порасли", рекао је Си на састанку партијске Комисије за националну безбедност, пренела је државна новинска агенција Синхуа.

"Морамо да размишљамо о најгорем сценарију и припремимо се за јаке ветрове и бурне таласе, па чак и за опасна, олујна мора", додао је он.

Најновија строга упутства Сија, најмоћнијег кинеског лидера протеклих деценија, долазе у тренутку када се Пекинг суочава са мноштвом изазова како на унутрашњем плану тако и у окружењу, објашњава Си-Ен-Ен.

Суочен са ситуацијом коју је назвао "комплексном и тешком", Си је рекао да Кина мора да убрза модернизацију свог система националне безбедности и способности, са фокусом на то да их учини ефикаснијим у "стварној борби и практичној употреби".

Он је такође позвао Кину да настави са изградњом система за праћење ризика и раног упозорења за националну безбедност, унапреди образовање о националној безбедности и побољша управљање безбедношћу података и вештачке интелигенције.

Од доласка на власт пре деценију, Си је од националне безбедности направио кључну парадигму која прожима све аспекте кинеске управе, кажу стручњаци. Проширио је концепт националне безбедности покривши све - од политике, економије, одбране, културе и екологије до сајбер простора.

Под Сијевим појмом "свеобухватне националне безбедности", Кина је увела низ закона како би се заштитила од претњи, укључујући законе о борби против тероризма, контрашпијунажи, сајбер безбедности, страним невладиним организацијама, националним обавештајним службама и безбедности података.

Си је поручио да Кина мора проактивно да обликује "безбедно спољно окружење" како би боље одржала безбедно "отварање" земље и "промовисала дубоку интеграцију развоја и безбедности".

image