Свет

"Библија је порнографија": Јута склонила Библију из школских библиотека

Незадовољни родитељи ђака нижих разреда упутили примедбу просветним властима округа Дејвис у америчкој савезној држави Јута
"Библија је порнографија": Јута склонила Библију из школских библиотекаGetty © Chris Hondros

Због тога што у Библији има опсцених садржаја, родитељи ђака нижих разреда округа Дејвис у америчкој савезној држави Јута, затражили су да се Свето писмо уклони из библиотека школа.

Просветне власти убрзо су усвојиле њихове примедбу, уз закључак да она може да буде приступачна у средњим школама, а да млађима ова књига није неопходна.

"Инцест, онанија, бестијалност, проституција, сакаћење гениталија, фелацио, силовање, па чак и чедоморство. Нема сумње да ћете открити да Библија, према одредби 76-10-1227 Кодекса државе Јута, нема озбиљних вредности за малолетнике јер је порнографска по нашој новој дефиницији", пише у пријави коју је један родитељ поднео, преноси "Ен-Би-Си њуз".

Родитељи су приметили да је у библиотекама било релативно мало примерака Библије, док су присталице Кодекса закључиле да Свету књигу ионако треба читати у кругу породице те да њено склањање из библиотека неће произвести штету.

Иначе, Јута је, уз Тексас, Мисури, Флориду и Јужну Каролину, донела стриктне прописе којима се младима може ограничити приступ одређеним књигама.

У Јути је републиканска већина такав пропис донела прошле године и од тада либералнији део грађана настоји да укаже на његову штетност и бесмисленост.

Иначе, примедба се односила на Библију краља Џејмса (King’s James Bible), енглеску верзију Библије коју је одобрио краљ Џејмс Први од Енглеске 1611. године. Ова верзија Библије је нарочито позната због своје богате и лепе употребе енглеског језика. Сматра се једним од најзначајнијих дела у развоју енглеског језика и литературе.

image