Свет

Кинески изасланик: И Москва, и Кијев, и ЕУ желе мир

Пекинг још једном поручује да је спреман да настави посредничку улогу у украјинској кризи
Кинески изасланик: И Москва, и Кијев, и ЕУ желе мирwww.globallookpress.com © Han Xiaozhen

Русија, Украјина и Европска унија изразиле су заинтересованост за мирно решење украјинске кризе, рекао је кинески изасланик Ли Хуеј, који је недавно посетио Европу и том приликом разговарао са колегама о решењу конфликта у Украјини. 

"Прво што сам сигурно осетио је било то да су све стране позитивно оцениле напоре кинеске стране. Сви се надају мирном решењу украјинске кризе", рекао је Хуеј на брифингу Кинеске асоцијације за јавну дипломатију.

Према његовим речима, државе које су укључене у конфликт суочавају се са потешкоћама, када је реч о одржавању преговора, али, како је даље додао, Пекинг је спреман да потпомогне и створи повољне услове за њих.  

Претходних недеља, кинески изасланик је поновио да је потребно створити погодне услове за разговоре, јер не постоји чудотворан лек за решење кризе

"Волстрит џорнал" је писао да је Хуеј у Европи покушао да прогура идеју према којој би нови региони Руске Федерације - ДНР, ЛНР, Запорошка и Херсонска област - званично остали у границама Русије, након успостављања мира. 

Хуеј је данас демантовао натписе листа, рекавши да не зна који је европски званичник дао такву изјаву. "Изјаве не одговарају реалности", прокоментарисао је он. 

Пекинг у исто време пропагира свој мировни план од 12 тачака, док су жељу за посредничком улогом у решавању кризе изразиле и афричке државе, чији би изасланици ускоро требало да посете Москву. Жељу за посредовањем исказао је и Ватикан, који ради на томе да свог представника пошаље у Русију и Украјину, након што су и Кијев и Москва дале зелено светло за то.

image